Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. szeptember 22. szerda
Boldog névnapot Móric nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

A színház kiterjedése
Gáspárik Attila - A színház kiterjedése
Gáspárik Attila
A színház kiterjedése

kiadó: Pont
cikkszám: 11187457
ISBN: 9786155500305
megjelenés: 2016-11-04
Készleten
Ár: 2730 Ft
webes rendelés esetén: 2457 Ft
 
Leírás:
"Megadatott nekem az a szerencse, hogy azzal foglalkozhattam, amit szeretek. A romániai forradalom utáni káoszban mindenfélének nekieshettünk, nekiestünk. A színház mellett engem a média érdekelt. Tévézhettem, rádiózhattam, írhattam passzióból. Mikor mihez volt kedvem. Hűség és hűtlenségek közepette a tanítást tartottam a legfontosabbnak. Próbálom megérteni, és másoknak is elmagyarázni a világot. Úgy, ahogyan én látom..." - vallja Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, e könyv szerzője.

A színház-jelenség folyamatosan kiterjed - innen a címbéli "kiterjedés" - a társadalmi lét majd’ minden területére.

A magyar művelődés történetének egyik-másik szakaszában egy egész anyanyelvi kultúrát reprezentálhatott a színház. Jelentősége "kiterjedt": közösség-teremtő, megtartó szerepe lehetett a legvadabb nacionalista diktatúra körülményei közepette is.

A színház ugyanakkor egyetemesen értelmezhető összefüggésekben is máig, folyamatosan "kiterjed": az egy évszázaddal ezelőtt a "történelem színpadára" lépett filmművészet számára szállított (szállít) ihlető késztetést, rendezőt, színészt, filmesíthető darabot, tapasztalatot.

A sokoldalú Gáspárik Attila kötete a lehető legtöbbet képes elmondani a színház világáról: közérdekűen, érthetően, érdekesen, bennfenteskedés nélkül. Összefüggéseket elemez: irodalom, társadalom, színikritika, színészképzés, rendezés, nemzedéki hitvallások között; feltárja, miként hatnak, mit "súgnak" a nagy elődök az utókornak; és a "besúgásról" is mellébeszélés nélküli mintát kínál az olvasónak. Gáspárik Attila könyve a kortárs színház (és közönség!) "kiterjedő" elemzése során a legfontosabb, legalapvetőbb morális kérdésekkel szembesít.

Tulajdonságok:
terjedelem: 131 oldal
borító: puhatáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román