Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. augusztus 14. péntek
Boldog névnapot Marcell nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
Varázsvágta - Levelek az Újvilágból
Stanczik-Starecz Ervin - Varázsvágta - Levelek az Újvilágból
Stanczik-Starecz Ervin
Varázsvágta - Levelek az Újvilágból

kiadó: Napkút - Cédrus
cikkszám: 11188426
ISBN: 9789632636573
megjelenés: 2016-12-14
készlet: Raktáron
Ár: 2490 Ft
webes rendelés esetén: 2241 Ft
 
Leírás:
"A Piján-kör tőlünk legtávolabb eső pontján a környék fiatal lovasai csatlakoznak a törzs harci magjához, a vezérekhez. Eszeveszett vágtatás kezdődik. Valóságos lovasroham közepén érezzük magunkat, közben fülsüketítővé erősödnek a kultrunok, tructrucák és bronzcsörgők hangjai. A Szent Körön kívül állók bekiabálásokkal serkentik a táncoló madárembereket, és a varázsfuttatókat is erős füttyel bíztatják. Leírhatatlan imitált csata közelébe kerülünk. Tudjuk, hogy a családok köre sérthetetlen határt jelent, de így is hátborzongtató az élmény. A paták mélyen szántják fel a földet. Ilyen erődemonstrációt soha nem láttam. Büszke, igaz nép, mondom magamban."

"Dél-Amerika erei még mindig nyitottak..." - mondja Eduardo Galeano uruguayi író.

Sajnos ez az állítás mind a mai napig igaz. Vérzik a szegénységtől, a kifosztottságtól.

Még mindig gyenge, beteg a hódítók falánkságától. Fél évezred után is...

Dél-Amerika fájdalmas, töredezett történelméből és jelenéből emelek ki három nagy fontosságú területet: az antik Perut, Araukániát és a Tűzföldet. Araukánia és a Tűzföld históriája, kultúrája alig-alig ismert a magyar olvasóközönség előtt. Az inkák hazájáról már nagyon sokan írtak, de az ősi Peru mind a mai napig rejteget megfejtetlen titkokat tudósoknak és laikusoknak egyaránt. Főként ezekről írok. A kettős amerikai kontinens déli felének lakói féltve őrzik ősi hagyományaikat. Gondolkodásmódjuk meglepetéssel hat ma is az európai emberre. Még a konkvisztádorok leszármazottainak sem sikerült az őslakók világfelfogását és a létezésről vallott elképzeléseit pontosan feltárni és tisztázni.

A bonyolult történelmi, nyelvi, vallási összefüggések indokolták többek közt, hogy könyvemet ne hagyományos útleíró formában jelenítsem meg. Időben, térben váltakozó, sok szempontú témamegközelítésre törekedtem.

Varázsvágta című regényem néhány egyedülálló vagy már fel nem kutatható esemény- és szokásleírást tartalmaz, melyek remélhetően a néprajz­kutatók, antropológusok, nyelvészek, történészek számára is érdekes, hiány­pótló adalékokkal szolgálnak.

Benedetto Croce filozófiai elvű műfajmegközelítési gesztusát szem előtt tartva, miszerint "... a műfaji határokat maga a mű bontja le", csupán alapirányt mutató tájolónak szántam a Varázsvágta műfaji besorolását (tudományos regény).

A mozaikszerű, több aspektusú tudományos leveleket, beemelt szemelvényeket egy tragikus végezetű magánéleti szálra, úgymond az utazás külső burkára fűztem fel, mely egyre jobban átlényegíti a Varázsvágta alapmondandóját. Nem Claude Lévi-Strauss-i módon, az olvasót teljesen kiszolgálva és orientálva, hanem az olvasó érdeklődését felkeltve, neki többféle utat mutatva próbál intellektuális és emocionális élményt nyújtani egyszerre. Szépirodalmi szöveg tudományos könyvekbe oltása alig használt írásötvözet. A tudósok a tudományukat féltik, az írók az írásművészetüket. Szerintem mindkét dolog botorság. A mű az, ami...
Stanczik-Starecz Ervin

Tulajdonságok:
terjedelem: 207 oldal
borító: puhatáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román