Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. szeptember 22. szerda
Boldog névnapot Móric nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Árny a kövön - Ország Lili művészete
Árny a kövön - Ország Lili művészete

Árny a kövön - Ország Lili művészete

kiadó: Magyar Nemzeti Galéria
cikkszám: 11188664
ISBN: 9786155304637
megjelenés: 2017-01-06
Nincs készleten
Ár: 7800 Ft
 
Leírás:
"A falak bennem vannak" - mondta Ország Lili, s egész munkásságában egy szerzetes türelmével és megszállottságával örökítette meg belső világának minduntalan előtűnő falait. Bár 1944 tavaszán a koncentrációs táborba tartó szerelvényről megmenekült, a félelem és szorongás addigra már örökre beleivódott a tudatába. A Képzőművészeti Főiskola elvégzése után ösztönösen kereste a "saját ügyét", s rá is talált a falakra mint témára. A magyar festészetben szinte példa nélkül, a klasszikus szürrealizmus hangján szólaltak meg vallomásai. Ország Lili a magyar szürrealizmus történetének legkiemelkedőbb műveit alkotta meg az 1950-es évek közepén.
A kiállításon az Ország Lili művészetét ért hatások érzékeltetésével, az analógiák párhuzamba állításával válik igazán világossá festészetének eredetisége és egyedisége. Ország Lili a gettó falától jutott el a jeruzsálemi Siratófalig. Végigkövethető a fejlődés, ahogy a főiskola utáni időkben festett individuális falaktól a városfalak képein át jut el a Panaszfalig, s onnan a Labirintus faláig.

A kiállításhoz készült reprezentatív katalógus korábban nem közölt dokumentumfotókkal és csaknem kétszázötven reprodukcióval illusztrálva, jelentős szerzők tanulmányain keresztül ismerteti a művész különböző alkotói korszakait.

kiállítás kurátora Kolozsváry Marianna
Árny a kövön - Ország Lili művészete kiállítás, Magyar Nemzeti Galéria, 2016. december 17-2017. március 26.

Tulajdonságok:
terjedelem: 392 oldal
borító: keménytáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román