Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2022. január 21. péntek
Boldog névnapot Ágnes nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Gyorsan haza! (Szkoro damoj!) - Szoboszlay György főhadnagy szovjet...
Szoboszlay György - Gyorsan haza! (Szkoro damoj!) - Szoboszlay György főhadnagy szovjet...
Szoboszlay György
Gyorsan haza! (Szkoro damoj!) - Szoboszlay György főhadnagy szovjet...

kiadó: Szokosz
cikkszám: 11189217
ISBN: 9789631277043
megjelenés: 2017-02-27
Készleten
Ár: 1990 Ft
webes rendelés esetén: 1791 Ft
 
Leírás:
Szoboszlay György 1946-47-ben a szovjet hadifogságban írt naplója igazi kuriózum, ehhez hasonlót a szakirodalom nem ismer. A szovjet táborokban nem engedélyezték ugyanis feljegyzések, naplók stb. készítését, vagy ha kézültek is effélék, azokat nem hozhatták haza, nehogy információk szivárogjanak ki szovjet táborokban uralkodó embertelen körülményekről, a kényszermunkáról. Szoboszlay naplója a fogság alatt készült: nem visszaemlékezés, nem az események utólagos, naplószerű összefoglalása. Forrásértékét számtalan névsor is emeli.

Szoboszlay György (1909-1992) magyar királyi főhadnagy (miskolci magyar királyi 13. Görgey Artúr honvéd gyalogezredben), népiskolai tanító, leventeoktató, tényleges katona, a háború után vájár, tanár és iskolaigazgató volt a Borsod megyei Felsőnyárádon.

1945. május10-én esett szovjet hadifogságba Ausztriában. Innen az Azovi-tenger partján fekvő Taganrogba, majd a Moszkva melletti tusinói táborba került, ahonnan 1947 júniusában tért haza falujába.

A naplóban beszámol a rabélet eseményeiről, az ellátásról, a munkáról, az emberi kapcsolatokról és a tábor politikai és kulturális életéről is, a hazatérés örökös latolgatásáról.
Mit csinál a fogoly a tábori élet "szabadidejében"? Mert mindig éhes, főz - elméletben, szóban persze, és Szoboszlay György lejegyezte a hallott recepteket is.

A fogoly hazaálmodja magát, és egyetlen jelszava van: Szkoro damoj! vagyis Gyorsan haza!

bővebben a naplóról: http://hadifogolynaplo.inform-line.eu/

Tulajdonságok:
terjedelem: 273 oldal
borító: puhatáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román