Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. október 16. szombat
Boldog névnapot Gál nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

A zombori ördögűző - Egy 18. századi ferences mentalitása
Bárth Dániel - A zombori ördögűző - Egy 18. századi ferences mentalitása
Bárth Dániel
A zombori ördögűző - Egy 18. századi ferences mentalitása

kiadó: Balassi
cikkszám: 11189259
ISBN: 9789635069835
megjelenés: 2017-03-01
Nincs készleten
Ár: 3200 Ft
webes rendelés esetén: 2880 Ft
 
Leírás:
A szerző egy horvát származású ferences szerzetes, Rochus Szmendrovich (1727-1782) élettörténetén és az általa írott leveleken keresztül közelít a 18. század vallási életének különböző vonatkozásaihoz, kiváltképp a démoni megszállottság és az ördögűzés témaköréhez. Egy páratlanul jól dokumentált botrány nyomán emeli ki Rochus atyát ebből a névtelenségből: ő volt ugyanis a főszereplője annak az ördögűzési skandalumnak, amely lokális szinten nagy port vert fel a bácskai Zombor városában 1766-1769 között. Mi történt a ferencesek által ellátott plébániatemplomban? Milyen szándékok és törekvések mentén szolgálta ki a helyi és környékbeli hívek igényeit az a ferences, aki nem sokkal érkezése után harcba szállt a démoni megszállottságban szenvedők meggyógyítása érdekében? Milyen szerepet játszott a katolikus és ortodox lakosságú város belső politikai életében? Mi állhatott az őt övező rajongás hátterében?
Sok ilyen és ehhez hasonló kérdés kerül elő a kötetben, amely a hajdani konfliktus okainak megfejtéséhez többféle - társadalom-, egyház-, liturgia- és mentalitástörténeti - kontextust vázol fel.
A kötet - a szerző reményei szerint - több ponton túllépi az esettanulmány határait: a szereplők szándékai és indítékai mentén modellezhetővé válik a 18. századi egyházi gondolkodásban rejlő eltérések mibenléte, a papi attitűdök változatossága, valamint a korábbi korok jellemző népi igényeinek felszín alatti továbbélése.

Tulajdonságok:
terjedelem: 316 oldal
borító: keménytáblás
sorozat: Vallásantropológia tanulmányok Közép-Kelet-Európából 3.


felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román