Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. november 27. péntek
Boldog névnapot Virgil nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Kecsesen okos csevegés
Brauch Magda - Kecsesen okos csevegés
Brauch Magda
Kecsesen okos csevegés

kiadó: Concord Media Jelen
cikkszám: 11190872
ISBN: 5948429702363
megjelenés: 2017-06-09
Nincs készleten
Ár: 2000 Ft
webes rendelés esetén: 1800 Ft
 
Leírás:
A Kecsesen okos csevegés az Irodalmi Jelen Könyvek-sorozatban jelent meg, és amint a címe is utal rá, a magyar nyelvvel, helyesírásával foglalkozik.

Van-e fontosabb kapcsolat ember és ember közt, mint a szó? Aki megtagadja a szót, az életet tagadja meg" - írja Benedek István, az Aranyketrec című pszichiátriai mű szerzője. Valójában a beszéd az a képesség, amely - többek között, de elsősorban - megkülönbözteti az embert az alacsonyabb rendű élőlényektől. ,,A beszéd, a szó az ember kiváltsága, amellyel élni kell" - teszi hozzá az említett kötet szerzője, mert szomorúan tapasztalja, hogy manapság a beszéd, a beszélgetés a barátok, ismerősök között, sőt, a családon belül is, időigényes luxussá vált, sztereotip, semmitmondó típusmondatokra csökevényesedett. Mai társadalmunkból éppen az hiányzik, amire a maga kietlen világában József Attila is vágyott, a "kecsesen okos csevegés".

E cél előmozdítását szolgálja ez a kötet, mely egyszersmind anyanyelvünk szépségére, gazdagságára, kifejező erejére is rámutat, de szem előtt tartja a jelenkori nyelvállapot felmérését , s így célul tűzte ki az anyanyelv tisztaságának, változatosságának megőrzésére való buzdítást, különös tekintettel a Magyarország határain kívül élő magyar anyanyelvűekre, akiknek beszédét - akarva-akaratlanul - befolyásolja az illető állam hivatalos nyelvhasználata, de nem zárva ki az anyaországban élők beszédét sem, mert napjainkban ott is érvényesülnek bizonyos nemkívánatos nyelvi hatások, divat jelenségek, melyek gyökeret ereszthetnek, de szegényítik, elsekélyesítik az aktív szókincset, ráadásul átszivárognak az országhatárokon.

Mivel ez a helyzet évtizedek óta így tapasztalható, kötetünk válogatást tartalmaz a szerző korábban megjelent négy nyelvművelő könyvének anyagából (Magyarról magyarra, 2006., Közös anyanyelvünkért, 2006., Beszélni kell, avagy használjuk anyanyelvünket, 2006., "Jó szóval oktasd, játszani is engedd", 2012.). Az írások között helyet kapott két díjnyertes dolgozat anyaga is, a Nyelvi illem régen és ma, valamint az új magyar nyelv?, melyekkel az anyaországi Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma meghirdette anyanyelvi pályázatokon 2000-ben és 2003-ban nyert értékes pályadíjat a szerző. E kötetbe válogatott anyag túlnyomó része a 21. században íródott, s így a jelenkori nyelvállapotot méri fel, gyakran bírálja a kifejezésbeli hanyagságot, igénytelenséget, nyelvi közönyt, olyan jelenségekkel példálózva, melyek azóta sem tűntek el nyelvünkből, s így időszerű kérdéseket vetnek föl. (Ez adta az ötletet ehhez a válogatáshoz, meg az a tény, hogy a "tetralógia" példányai már nem kaphatók.)
a szerző

Tulajdonságok:
terjedelem: 137 oldal
borító: puhatáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román