Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. november 24. kedd
Boldog névnapot Emma nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Mondattani tanulmányok
Brassai Sámuel - Mondattani tanulmányok
Brassai Sámuel
Mondattani tanulmányok

kiadó: Tinta
cikkszám: 11191948
ISBN: 9789634090793
megjelenés: 2017-08-31
Utolsó darab!
Ár: 2990 Ft
webes rendelés esetén: 2691 Ft
 
Leírás:
Brassai Sámuel (1797?-1897), "az utolsó erdélyi polihisztor foglalkozott földrajzzal, történelemmel, statisztikával, közgazdaságtannal és a zene elméleti kérdéseivel is, mindemellett a magyar nyelvtudomány nagy klasszikusa. Az MTA 1837-ben levelező, 1865-ben rendes tagjává választotta. A nyelvről, ezen belül is a magyar mondatról szóló tanulmányai ma sem kerülhetők meg, hiszen a magyar nyelv jellegzetességeiről, a magyar mondat szerkezetéről tett megfigyeléseinek majd mindegyike ma is érvényes. Elekfi László összesítése szerint Brassai Sámuel tudományos értékűnek minősíthető nyelvészeti tárgyú írásainak mennyisége meghaladja az ezer oldalt.

Mondattani munkáiból A magyar mondat címmel adott ki több mint 500 oldalas válogatást a TINTA Könyvkiadó 2011-ben. E korábbi kötet hat nagy, komoly elméleti megállapításokat tévő tanulmányt tartalmaz.

Jelen kötet - a Mondattani tanulmányok - további tizennyolc nyelvtudományi írást közöl Brassai Sámuel gazdag nyelvészeti életművéből. E kisebb írások közül jó néhány a korábbi kötet nagy tanulmányainak megállapításait finomítja, számos tanulmányban reflektál kortársai kritikáira; mindegyik írásnak alapgondolata, hogy a nyelv központi egysége a mondat, a nyelvészet központi kutatási területe a szintaxis, a mondattan.

A most közreadott tanulmányok témája többek között: a magyar esetrendszer, a magyar birtokos szerkezetet, a magyar szórend, a magyar határozók szórendje, az alany, a szóösszetétel, a jelzős szerkezet, a magyar hangsúly, a szó- és beszédhiba, illetve a magyar nyelv rokonsága.

Brassai Sámuel gazdag nyelvészeti munkásságából további köteteket érdemelnének még nyelvhelyességi, nyelvoktatási és stilisztikai tárgyú írásai, valamint a szövegelemzés, szövegértelmezés és fordítás kérdéseivel foglalkozó munkái.

A Mondattani tanulmányok kötethez Kiefer Ferenc írt bevezetőt. Brassai Sámuel mondattani dolgozatainak jelen kötetben közreadott második tanulmánygyűjteményét ajánljuk mindazoknak, akik a nyelvtudomány-történet mellett érdeklődnek a modern nyelvészeti gondolatokat gyakran elsőként megfogalmazó Brassai-írások iránt.

Tulajdonságok:
terjedelem: 246 oldal
borító: puhatáblás
sorozat: Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához 195.
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román