Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. november 29. vasárnap
Boldog névnapot Taksony nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Hasonlatszótár - A magyar nyelv régi és új szóláshasonlatai
Balázsi József Attila - Hasonlatszótár - A magyar nyelv régi és új szóláshasonlatai
Balázsi József Attila
Hasonlatszótár - A magyar nyelv régi és új szóláshasonlatai

kiadó: Tinta
cikkszám: 11192113
ISBN: 9789634091066
megjelenés: 2017-09-08
Készleten
Ár: 7990 Ft
webes rendelés esetén: 7191 Ft
 
Leírás:
Számos költői eszközünk közül a metafora mellett a hasonlatot használjuk leggyakrabban. Ha valamely idegen dolgot, tárgyat, fogalmat, tulajdonságot szeretnénk elmagyarázni, pontosan körülírni, szívesen élünk egy-egy hasonlattal: alszik, mint a mormota; piros, mint a rózsa. A mindennapokban előforduló cselekvések, tárgyak, állatok kiválóan alkalmasak az elvont gondolati tartalmak érzékeltetésére. Gondoljunk csak az olyan ízes, nyelvjárásainkban élő időhatározói kifejezésekre, mint például addig tart, míg a mák kisül rövid ideig tart, kilenc kakukkszóig rövid ideig vagy két kutya hosszat se rövid ideig vagy időre.

Mivel a Hasonlatszótár egyetlen költői eszközt mutat be részletesen, újdonságnak számít a magyar lexikográfia történetében. 1220 címszó (ige vagy melléknév) alá rendezve adja meg 4168 szóláshasonlat jelentését 4638 népköltészeti, szépirodalmi vagy sajtónyelvi példával illusztrálva. 683 esetben a hasonlat eredetével kapcsolatban is találunk rövidke magyarázatot, s 703-nál olvashatjuk ellentétüket is. A Hasonlatszótár a rokon értelmű kifejezésekre is kitér. A kötet hasonlatai között 2393 alkalommal tapasztalható ilyen jellegű kapcsolat.

A hasonlatok egy része átalakítható összetett melléknévvé, ilyenkor ezt is olvashatjuk (sovány vki, mint a csontváz: csontvázsovány). A szóláshasonlatokhoz kapcsolódó közmondások vagy szólások ugyancsak bekerültek a kötetbe (olyan vmi, mint tiszta búzában a konkoly: ritka búza, kiben konkoly nincsen). A szótár használatának megkönnyítése érdekében a rövidítések feloldása a lap alján található. A kötet végén található mutató is segíti a felhasználót.

A Hasonlatszótárt haszonnal lapozgathatják a hivatásos tollforgatók (írók, újságírók, fordítók, szerkesztők) mellett mindazok, akik beszédüket, írásukat képszerűbbé, színesebbé kívánják tenni.

Készült a kötethez Munkafüzet is, amelyet nemcsak a tanárok használhatnak munkájuk során, hanem a hasonlatok iránt érdeklődő bármely Olvasó.

BALÁZSI JÓZSEF ATTILA, a mű szerzője nyelvész, nyelvtanár, kutatási területe a frazeológia, etimológia és lexikográfia. A TINTA Könyvkiadónál korábban megjelent népszerű kötetei: Virágnak mondod, pedig nem az (2002), A sas egyedül repül (2017).

Tulajdonságok:
terjedelem: 786 oldal
borító: keménytáblás
sorozat: A magyar nyelv kézikönyvei 28.
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román