Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. szeptember 20. hétfő
Boldog névnapot Friderika nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Önfeladó színház(ak) - Színházkritikák, tanulmányok
Soóky László - Önfeladó színház(ak) - Színházkritikák, tanulmányok
Soóky László
Önfeladó színház(ak) - Színházkritikák, tanulmányok

kiadó: Media Nova M
cikkszám: 11193610
ISBN: 9788089734276
megjelenés: 2017-12-08
Készleten
Ár: 1600 Ft
webes rendelés esetén: 1440 Ft
 
Leírás:
A szerző a Komáromi Jókai Színház és Kassai Thália Színház elmúlt öt évadát veszi górcső alá, elemzi a színházkultúránkat meghatározó jelenségeket, így a színház és a politika viszonyát, a színházi kritikátlanság jelenségét, az önfeladás folyamatát.

"Hogy a színház nemcsak üzlet, hanem kultúrintézmény is, azt ma már szinte csak a kritika dokumentálja. Puszta létével. Egyszerűen azzal, hogy van. Hogy számon tartja és méltatja a színház produkcióját, az előadást és az előadott darabot. Tudvalevően üzletről nem szoktak kritikát írni, csak reklámot. Mikor tehát a kritikus bírálattal tiszteli meg a színházat, tulajdonképpen, minden más üzlet fölött álló kulturális rangját emeli ki és ismeri el. Más lapra tartozik, hogy a mai színház kezdi magára nézve kényelmetlennek találni ezt a megtiszteltetést... már alig csinál titkot belőle, hogy érdekeinek sokkal inkább megfelelne a független kritika leváltása - megfizetett kommunikével." - olvasható a könyv borítóján.

Az idézet Kárpáti Auréltól való, aki 1930-ban vetette papírra e sorokat. Akkor még a (cseh)szlovákiai magyar sajtóban hat-nyolc színikritika vagy legalább recenzió jelent meg egy-egy bemutató kapcsán, ma egy-kettő. Vajon érvényét vesztette a műfaj? Vagy csak kiment a divatból? De akkor hogyan rögzíthető a színházkultúránk? Hogy követhető nyomon a színházalkotói szándék? Mi marad meg 10 év múlva? A statisztika? Vagy a Facebook bejegyzés?

Soóky László kötete nemcsak publicisztikai gyűjtemény, hanem színházi krónika, kor- és kórdokumentum.

Tulajdonságok:
terjedelem: 159 oldal
borító: puhatáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román