Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. október 21. csütörtök
Boldog névnapot Orsolya nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Láthatatlan Magyarország
L. Ritók Nóra - Láthatatlan Magyarország
L. Ritók Nóra
Láthatatlan Magyarország

kiadó: Tea
cikkszám: 11193861
ISBN: 9786158015547
megjelenés: 2017-12-15
Nincs készleten
Ár: 3990 Ft
webes rendelés esetén: 3591 Ft
 
Leírás:
Gyermekek tízezrei élnek ma Magyarországon a 21. századi Európához méltatlan nyomorúságban. Éhesen, gyógyszer nélkül, teljes és végleges kilátástalanságban. L. Ritók Nóra grafikusművész és tanár, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője 2000 óta dolgozik saját alapítású művészeti iskolájában Berettyóújfalun és környékén mélyszegénységben elő gyermekekkel és családjaikkal. E munka során átélt sikereit és kudarcait rendszeresen meg is írja; ezekből a szenvedélyes hangvételű, felkavaró írásokból készült a Láthatatlan Magyarország.

L. Ritók Nóra
1960-ban születtem Berettyószentmártonban. Végzettségem szerint pedagógus és képzőművész vagyok. Alapítója és vezetője vagyok az Igazgyöngy Alapítványnak, ami oktatással és esélyteremtéssel foglalkozik egy leszakadó térségben, Kelet-Magyarországon. Próbálom megérteni és lehetőség szerint befolyásolni a világot, a társadalmi folyamatokat. Szociálisan érzékeny, független civilként.

Kutatóként nap mint nap azt tapasztalom, hogy a szegény gyerekek Magyarországon nemcsak éheznek, fáznak, de lassan elvesztik azt a képességüket is, hogy álmodozni merjenek. Fénytelen gyöngyök lettek kagylóba zárva. L. Ritók Nóra embersége, szakmai tudása és művészi érzékenysége révén kinyitja számukra a világot és visszaadja nekik az álmaikat. Tehet ma ennél többet egy pedagógus, egy művész, egy ember?
Lannert Judit

Négy éve kísérem figyelemmel Nóra munkáját, három éve működünk együtt. Lassú közeledés volt a mienk, az élet területén nem értünk mindig mindenben egyet, de a világ nem fekete vagy fehér. Sokat beszélgetünk, meghallgatjuk és tiszteljük egymást. Én nagyon csodálom Nórát azért az elhivatottságáért, ahogy sokszor lehetetlennek tűnő helyzetekben és körülmények között küzd a szegénység ellen és támogatja a környezetében élőket. Sokat tanulok nap mint nap a kapcsolatunkból, és az együttműködésünk abban mindenképp megerősített, hogy bárki bárhogy gondolkozzék, a szegénység felszámolásáért tennie kell.
Ottrubay Ágnes

"Jó ideje olvasom a blogod, ezért sok történetet olvastam már a könyvben levőkből. Azt gondoltam, tudom, mire számíthatok. Nem, nem tudtam. Így egyben, egymás után, hihetetlen erővel hatnak rám. Borzongató, és ahogy írtam már, hol az öröm, hol a keserűség miatt kerülget a sírás. A helyzetek, problémák miatt, amikről írsz, az állandóan visszatérő és lelket, erőt, türelmet próbáló helyzetek miatt. Sokszor gondoltam, hogy én már feladtam volna. Tudom, nem lehet feladni, nem lehet a másik szemébe nézni, ha már egyszer elkezdünk foglalkozni vele. Mert az csalás lenne, becsapás. Ezzel együtt csodálom a kitartásod és lelkierőd, mert gyűlölni tényleg könnyebb lenne, mint megérteni és tenni. És milyen sokan választják a könnyebb utat! (...)

Az első rész nagyon ütős, megviselt. Kevés jót lehet benne találni. Szerettem volna gyorsabban olvasni, vártam a happy end-et, de az csak nem jött. Nagyon tömény volt, de ez segít abban, hogy az elért eredményeket jól be tudd mutatni később. Sokat segített, hogy ismerem a munkád, munkátokat, tudom, vannak eredmények, örömök, mégis nagyon fájó és sötét a kép, amit ott bemutatsz. Remélem, senki nem adja majd fel itt az olvasást, és eljutnak azokhoz a részekhez, ahol az eredmények már látszanak, ahol optimistább vagy. Bár az utóbbira elnézve a jelenlegi helyzetet vajmi kevés okod van. Nagyon pontos, ahogy mondani szokták "tűpontos" az értékelésed, a helyzetlátásod. De hát milyen is lehetne, hiszen az egész attól hiteles, hogy ott vagy, megéled, néha egy kicsit bele is halsz ezekbe a helyzetekbe.

Ahogy írtam, vízálló papírra kérd a nyomtatást. Nem lesz egy könnyű olvasmány, bármennyire olvastatja magát, sokszor le kell tenni. Mert idő kell a történet feldolgozásához, a lecsillapodáshoz, az indulatok kezeléséhez."
Kindl Márta

"Nemcsak leírsz helyzeteket, s az azokba beleszületett, azokban vergődő, azokból külső társadalmi segítség nélkül kiutat nem is igen találó embereket, hanem mivel a mindennapjaikban magad is köztük élsz és dolgozol, mélyen és hitelesen elemezni is tudod azokat. Amit leírtál, az olvastatja magát. De lelkileg egyáltalán nem könnyű olvasmány. Mert minden sora nemcsak az értelemre hat, hanem az érzelmekre is. Nagyon felkavaró, mert magával viszi a 21. századi magyar nyomor hétköznapjaiba is az olvasót. Ami bizony megviseli az embert! De ez nem baj! Sőt! Aki elolvassa majd, remélhetőleg ezután nemcsak arra fog gondolni, hogy nyugatabbra, vagy Amerikába is születhetett volna, hanem arra is, mekkora malaca volt, hogy mondjuk nem Told környékére vitte őt is annak idején a gólya."
Csáki Lajos

Tulajdonságok:
terjedelem: 320 oldal
borító: puhatáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román