Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2022. január 17. hétfő
Boldog névnapot Antal, Antónia nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Polvax - Egy politikai klub a Kádár- és az Orbán-korban
Szentirmay László - Polvax - Egy politikai klub a Kádár- és az Orbán-korban
Szentirmay László
Polvax - Egy politikai klub a Kádár- és az Orbán-korban

kiadó: IR-MA Szamizdat Kiadó
cikkszám: 11199496
ISBN: 9786150039787
megjelenés: 2018-01-15
Készleten
Ár: 5000 Ft
webes rendelés esetén: 4500 Ft
 
Leírás:
Ajánlás:
LENGYEL LÁSZLÓ: E könyv a civil világ kicsiny szabad köreiről és azokat számtalan disznószemével figyelő hatalomról szól. Két korszakról. Az egyikben a kádári hatalom leépüléséről és az egyetemi klubvilág fölépüléséről, a másikban az orbáni hatalom kiépüléséről és a civil világ megfojtásáról szól a mese. Visszatekintve, az 1970-es és 80-as évek hősi kornak tűnnek, a 2010-es évek pedig szánalmas és alantas világnak. Szentirmay László egybegyűjtötte egy hajdani legendás, közgázos klub dokumentumait, és nagy szorgalommal átvilágította a megfigyelőket, hogy ebből megírja egy tisztességes és bátor vállalkozás, a közgazdász diák szabadságharc történetét.

KÉRI LÁSZLÓ: Szentirmay László szakkutatókat megszégyenítő alapossággal mutatja be nekünk a mechanizmust: az egyetemi/alternatív világ megfigyelésére szakosodott kisüzem helyét a nagyüzem egészén belül. Megtudhatjuk a beszervezések százféle trükkjét, olvashatjuk a bornírt és fontoskodó jelentések szövegeit, megismerhetjük a rejtett jutalmazások, a júdáspénzek formáit és későbbi karriereket megalapozó mivoltukat.

BOKROS LAJOS: A könyv nemcsak fontos kordokumentum, hanem szépen is van megírva és jól szerkesztve. Hangsúlyosan kiemeli a szörnyű párhuzamot a két rendszer között. Gratulálok hozzá!

GOMBÁR CSABA politológus: A könyv tartalma, a mi kis miniatűr reformkorunkról, s ami lett belőle: remek. A megírása is az. A könyv külalakja meg egyenesen remekmű.

ÉLET ÉS IRODALOM: Izgalmas olvasmány ez a 70-es 80-as évek fiatal értelmiségéről és a kor politikai mechanizmusairól. Emellett szokatlanul eredeti formájú kötet, szellemes tördelési és tipográfiai megoldásokkal.

BOOM Magazin: Furcsa ez a könyv: olyan mint egy titkos dosszié. Egy titkosszolgálati dosszié. Ügynökök és informátorok egész hada jelentett a POLVAX rendezvényeiről, szervezőiről, vendégeiről. A gyorsan népszerű rendezvények egy idő után "szúrták" a hatalom szemét, s mind gyakrabban akadályozták a programok lebonyolítását. 2011-ben még újjáéledt öt évre, de kiderült, most sem könnyebb egy ilyen klub működtetése.

NÉPSZAVA: A legizgalmasabb részek azok, ahol a személyes visszaemlékezések és a dokumentumok alapján az események részleteibe vagy azok mögé is bepillanthatunk... Mégsem nosztalgia lengi körül ezt a rendkívüli alapossággal összeállított könyvet. Inkább az üzenet, hogy másként is alakulhatna ennek az országnak a jövője, ha a most lázadó fiatalok a tudásszomjukat és kitartásukat a közélet felé nyitva próbálnák megmutatni.

MAGYAR NARANCS: Jelenkorunk megértésében is sokat segítene, ha szorgos kutatói munka nyomán, sok-sok mozaikot összerakva sikerülne megírni a Kádár-kor minden részletre kiterjedő mikrohistóriáját – ebből a szempontból valamennyi adalék üdvözlendő! Pláne ha olyan olvasmányosra, sok tekintetben izgalmasra sikeredett, mint a POLVAX c. könyv.

HVG.hu
Révész Sándor interjúja a szerzővel a könyvről:
Amikor Aczél György teljesen megetette a társaságot a Közgázon

Tulajdonságok:
terjedelem: 272 oldal
borító: keménytáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román