Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2022. január 17. hétfő
Boldog névnapot Antal, Antónia nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

A lehetetlen megkísértése - Alkotó nők: Válogatott esszék, tanulmányok...
Tatai Erzsébet - A lehetetlen megkísértése - Alkotó nők: Válogatott esszék, tanulmányok...
Tatai Erzsébet
A lehetetlen megkísértése - Alkotó nők: Válogatott esszék, tanulmányok...

kiadó: Új Művészet
cikkszám: 11200431
ISBN: 9789637792434
megjelenés: 2019-03-22
Készleten
Ár: 3600 Ft
webes rendelés esetén: 3240 Ft
 
Leírás:
Alkotó nők • Válogatott esszék, tanulmányok a kortárs magyar művészetről

A cím nincs igazán ellentmondásban a kötet tartalmával: az MTA BTK Művészettörténeti Intézet főmunkatársa arra a valóban nehéz feladatra vállalkozott, hogy áttekintse és értékelje a kortárs magyar művészet egyik megkerülhetetlen vonulatát, az utóbbi évtizedekben pályára lépett nőművészek tevékenységét. Tatai Erzsébet, a határozott ítéleteivel, empatikus hajlamaival és érzékeny elemzéseivel egyaránt jellemezhető művészettörténész, összegyűjtött tanulmányaiban és kritikáiban többféle szempontot és módszert (a művészetszociológiai megközelítéstől az ikonográfiáig) felhasználva követi végig a történetet a röviddel a rendszerváltás előtt indulóktól a mindegyre jelentkező újabb generációkig.
Könyve egy folyamat feltérképezése és krónikája, egyben lényeges hozzájárulás a női identitás társadalmi és művészeti megnyilvánulásának jobb megértéséhez.

Tatai Erzsébet művészettörténész, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontja Művészettörténeti Intézetének tudományos főmunkatársa. Fő kutatási területe a kortárs és modern magyar művészet, a vizuális kultúra és a feminizmus. Vezetője volt a Bartók 32 Galériának, majd a Műcsarnok Kiállítási Osztályának. Több mint 200 tanulmányt és cikket publikált, tanulmányköteteket szerkesztett. Tanított az ELTE-n, a MOME-n, a Képzőművészeti Egyetemen, jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetem docense. Könyvei: Művészettörténeti ismeretek (2002), Neokonceptuális művészet Magyarországon a kilencvenes években (2005), Mondd, hogy szeretsz... Koronczi Endréről (2013), Marianne Csáky (2014). "A megfigyelő kitüntetett helye, objektívnek feltüntetett »isteni« nézőpontja nem más, mint a gyarmatosító hatalom pozíciója, ahonnan nézve a távoli kisebb és jelentéktelen."
Talán-térben. Csáky Marianne kiállításáról

"Fajgerné Dudás Andrea képein (...) igazán az borzolhatja a kedélyeket, hogy a művész nem hajlandó behódolni a szépségkultusznak, a szépségiparnak és a szépségvallásnak: kövér, meztelen testét bátran - igaz, festészeten átszűrve - közszemlére teszi, arcvonásait nem kozmetikázza, épp ellenkezőleg, inkább megkeményíti."
Lilith örökösei. Fajgerné Dudás Andrea: Gyere keblemre!

"Eperjesi Ágnes a háziasszonyok örök igazságából indult ki (...) Mindig lesz friss szennyes című kiállításán. (...) Feminista kritikája finoman ironikus: háziasszonyt játszik, a háztartási munkát pedig művészetté avatja. Ami keveredik, nem vegyül - áll a színes, mosásra váró, halomba rakott ingecskék sematikus képei alatt, ironizálva e természettudományos bölcsességnek feltüntetett közhelyen."
Női stratégiák a kortárs magyar képzőművészetben

"Ahogyan Imre Mariann a fallal, a házzal foglalkozik, a régről kiosztott női szerep egy szegmensét mutatja
meg. Elég a nőnek a házban elfoglalt helyére utalni, de tágabb értelmű metaforával is szólva: a női princípium tartja egybe az építményt, nélküle »összedőlne a ház«".
A lehetetlen megkísértése. Imre Mariann munkáiról

Tulajdonságok:
terjedelem: 262 oldal
borító: puhatáblás
sorozat: Fókuszpont
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román