Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. augusztus 6. péntek
Boldog névnapot Berta, Bettina nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

A test diadala - Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet
Kárpáti Zoltán - A test diadala - Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet
Kárpáti Zoltán
A test diadala - Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet

kiadó: Szépművészeti Múzeum
cikkszám: 11200970
ISBN: 9786155987014
megjelenés: 2019-04-30
Készleten
Ár: 7800 Ft
 
Leírás:
A test diadala. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet

A budapesti Szépművészeti Múzeum 2019-es Michelangelo kiállításának katalógusa elsősorban a nagyközönségnek készült. Tartózkodik az egyes rajzok szövevényes, gyakran a szakemberek számára is nehezen követhető attribúciós kérdéseinek, a datálások bizonytalanságainak tárgyalásától. A rajzokat a korszak tágabb történeti, társadalmi, politikai és gazdasági kontextusában mutatja be, és elsősorban arra a kérdésre keresi a választ, hogyan épült fel - már a művész életében - az a kultusz, mely a mai napig alapjaiban határozza meg az életmű megítélését. A kiállított művek szisztematikus, időrendet követő áttekintése helyett teret ad a szabadabb, gyakran a puszta vizuális párhuzamok által inspirált asszociációknak. A végeredmény így egy kötetlen zenei capriccióhoz hasonló kötet, mely anélkül vet fel kérdéseket, hogy maradéktalanul meg akarná válaszolni őket, s eközben igyekszik meghagyni az olvasónak a felfedezés örömét.

"Michelangelo alighanem azért jött a világra, mert Isten példát akart mutatni általa a művészeknek" - írta Michelangelóról kortársa és barátja, Giorgio Vasari, akinek köszönhetően a mester nevével elválaszthatatlanul összeforrt az "isteni" jelző. Vasari tolla nyomán így született meg a heroikus, emberfeletti teljesítményekre képes és szüntelenül lobogó géniusz legendája. Noha egyre világosabban látjuk a művésznek a Michelangelo-mítosz mögött felsejlő valódi alakját is, Vasari szavai ma sem csengenek üresen, hiszen kivételesen hosszú pályája során művészek generációira volt hatással.

Tulajdonságok:
terjedelem: 439 oldal
borító: puhatáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román