Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. szeptember 28. kedd
Boldog névnapot Vencel nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Lukács György és Mészáros István - Filozófiai útkeresés-levelezésük tükrében
Krausz Tamás - Szigeti Péter - Lukács György és Mészáros István - Filozófiai útkeresés-levelezésük tükrében
Krausz Tamás - Szigeti Péter
Lukács György és Mészáros István - Filozófiai útkeresés-levelezésük tükrében

kiadó: Eszmélet Alapítvány
cikkszám: 11201012
ISBN: 9786158058148
megjelenés: 2019-05-03
Készleten
Ár: 990 Ft
webes rendelés esetén: 891 Ft
 
Leírás:
"Amikor Mészáros István 2017 októberében angliai otthonában elhunyt, a budapesti Lukács Archívum és Könyvtár munkatársain kívül kevesen tudták, mennyire értékes levelezés maradt ránk, amit Mészáros tanárával, Lukács Györggyel, az ELTE professzorával folytatott 1952 és 1971 között. Úgy gondoljuk, érdemes a húsz esztendős levelezés néhány filozófiai kérdésfelvetését és azok tanulságait olvasóink elé tárni. Még akkor is érdemes, ha kísérletünk megközelítőleg sem léphet fel a teljesség igényével, s csupán adalékokkal járul hozzá az érintett problémák megoldásához. Lukács György és Mészáros István levelezése a "mester" és a "tanítvány" közötti húszéves együttműködés lenyomata. Feltárja, hogy a világszerte (el)ismert és olvasott magyar marxista filozófusok hogyan keresték az utat, együtt és külön-külön is, egy olyan filozófiai és etikai álláspont kimunkálásához, amely egyaránt túllép a polgári társadalmon - a kapitalizmus rendszerén- és a levelezésük idején még létezett államszocialista kísérleteken.
Mind a közreadott levelek, mind a bevezető tanulmány történész, illetve jogfilozófus szerzői e "harmadik lehetőség", tertium datur elvi, értelmezési lehetőségeit gazdagítják.
Levelezésük feltárása az Eszmélet szerkesztőségének is kötelessége, hiszen Mészárost az Eszmélet alapítójának tekintjük - abban az értelemben, hogy 1956-ban ilyen címen többen az ő
főszerkesztésével szándékoztak folyóiratot útjára indítani. Mint ismeretes, az "első" Eszmélet azután az emigrációban két számot élt meg."

Tulajdonságok:
terjedelem: 122 oldal
borító: puhatáblás
sorozat: Eszmélet zsebkönyvtár
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román