Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. március 8. hétfő
Boldog névnapot NEMZ.NŐNAP, Zoltán nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

A balatonfüredi Nagy Vendégfogadó szakácskönyve
Tóbiás Krisztián (összeállította) - A balatonfüredi Nagy Vendégfogadó szakácskönyve
Tóbiás Krisztián (összeállította)
A balatonfüredi Nagy Vendégfogadó szakácskönyve

kiadó: Balatonfüred Városért Közalapítvány
cikkszám: 11201191
ISBN: 9789639990678
megjelenés: 2018-05-16
Készleten
Ár: 1500 Ft
webes rendelés esetén: 1350 Ft
 
Leírás:
Újabb könyvet adott ki a város helytörténetét gondozó Balatonfüred Városért Közalapítvány. Ezúttal az egykori Nagy Vendégfogadó szakácskönyvét mutatták be. Pontosabban az egykori balatonfüredi Nagy Vendégfogadó 1850-es évekből származó étel és borjegyzéke alapján rekonstruálták, milyen ételeket is kínálhatott a fogadó - olvasható a város honlapján.

Kelemen József, pécsi kanonok, jelenleg a Klimo Könyvtárban őrzött gyűjteményében található a mintegy 170 éves étlap. Ezt vettük alapul, erről tizenöt ételt azonosítottunk be. A könyvbe azonban ennél szélesebb kínálat került, amelyben a magyar gasztronómiai történet egyik fontos könyve, az 1816-ból származó Cziffray István Magyar nemzeti szakácskönyve illetve Zilahy Ágnes 1892-ben megjelent Valódi magyar szakácskönyv című kiadványa volt segítségünkre - vélekedett a füredi könyv szerkesztője Tóbiás Krisztián.

A kötet egy szubjektív receptgyűjtemény, néhány korabeli étel elkészítésének leírásával, a cél az volt, hogy közelebb hozza az olvasókhoz a 1800-as évek gasztronómiáját, amely már akkor is szerves része volt a fürdőélet mindennapjainak. A Nagy Vendéglő közkedvelt helyként működött, amelyet a hírességek sem vetettek meg, a források szerint az 1850-es évek legelején itt evett például Vörösmarty Mihály is.

Tulajdonságok:
terjedelem: 104 oldal
borító: keménytáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román