Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2022. január 21. péntek
Boldog névnapot Ágnes nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Magyar szó Erdélyben - Visszaemlékezés II.
Adorjánné Weress Margit - Magyar szó Erdélyben - Visszaemlékezés II.
Adorjánné Weress Margit
Magyar szó Erdélyben - Visszaemlékezés II.

kiadó: Kriterion - Polis
cikkszám: 11201442
ISBN: 9786065420793
megjelenés: 2019-05-31
Nincs készleten
Ár: 3500 Ft
webes rendelés esetén: 3150 Ft
 
Leírás:
 Weress Margit visszaemlékezéseinek tavaly megjelent első kötetében megismerkedhettünk egy neves erdélyi polgári családdal, az ótordai Weress családdal, gyermekkorával, annak helyszíneivel, kolozsvári és grazi egyetemi éveivel. Ugyanakkor a XX. század elejének világtörténelmi eseményeit is érzékletes hitelességgel festette le, érthető, hiszen szeretett testvéröccse és első egyetemi szerelme is a Nagy Háború harcterein küzdött a Monarchia seregében. 1916-tól Budapesten, majd Kolozsváron folytatta egyetemi tanulmányait, és 1918-ban szakvizsgázott kiváló eredménnyel magyar és német irodalomból.

Tanári pályafutását Nagyenyeden kezdte, s közben egy évet Kolozsvárt, a Marianumban tanítva, ugyanitt folytatta. Mindkét helyen közvetlen közelről lehetett tanúja az erdélyi irodalmi élet Trianon utáni "kényszerdecentralizációjának", a transzilván irodalom "hőskorának". A robbanásszerűen kialakuló önálló erdélyi irodalmi életben mint aktív segítő is részt vett: olvasóközönséget szervezett, irodalmi estek, körutak előadójaként verseket szavalt, és irodalomóráin lelkesen mutatta be diákjainak az erdélyi magyar írók új nemzedékét. Nagyenyedi tanárként élte át a Bethlen-kollégium fennállásának 300. évfordulójára rendezett ünnepségsorozatot, amelyről szintén élményszerűen számol be könyvében.

Áprily Lajosnak tanártársa is volt Nagyenyeden, ugyanakkor hősnek kijáró szerető rajongással közeledett a korszak másik fáklyaként világító költőegyéniségéhez, Reményik Sándorhoz, akiért leányszíve is csaknem megperzselődött, s akinek végül megtisztelő barátságát élvezhette hosszú évekig, amint azt hozzá írott, több mint hatvan fennmaradt levele tanúsítja.

A visszaemlékezés második kötetének vége felé - úgy tűnik - élete révbe ér: egy boldognak indult házasság és a brassói nászút epizódjai elevenednek meg az utolsó fejezetben.
(dr. Berényi Károly)

Tulajdonságok:
terjedelem: 479 oldal
borító: keménytáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román