Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2022. január 20. csütörtök
Boldog névnapot Fábián, Sebestyén nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Magyar hadifoglyok Szibériában
Szőke Zoltán - Székely Gyula - Magyar hadifoglyok Szibériában
Szőke Zoltán - Székely Gyula
Magyar hadifoglyok Szibériában

kiadó: Polis
cikkszám: 11201443
ISBN: 9786065420786
megjelenés: 2019-05-31
Készleten
Ár: 3000 Ft
webes rendelés esetén: 2700 Ft
 
Leírás:
Az első világháború, korabeli szóhasználatban: a Nagy Háború galíciai harctereit, majd szibériai-távol-keleti hadifogolytáborait megjárt két tiszt, Szőke Zoltán és Székely Gyula emlékiratát tartja kezében az Olvasó. Mindketten az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregében szolgáltak.
Szőke Zoltán annak a nyolc évnek a számára fontos krónikaelemeit rögzítette, amelyeket fiatal katonaként, majd hadifogoly tisztként az orosz lágerekben átélt. Igen érdekesek és tanulságosak azok a feljegyzései, amelyek a foglyok és a helyi civil orosz lakosság közötti kapcsolatokba nyújtanak betekintést. Ezekből a korabeli orosz társadalomról alkothatunk megközelítő képet, de azt is megtudjuk, hogy egyrészt semmilyen ellenségeskedés nem volt tetten érhető a fogva tartó, illetve a fogva tartott országok polgárai között, másrészt pedig - legalábbis az altisztek-tisztek vonatkozásában - teljesen másak voltak a fogva tartási körülmények, mint amilyennel a második világháborús hadifogság esetén/kapcsán találkozunk.
Székely Gyula egyebek mellett arról is beszámol, hogy 1916 tavaszán megismerkedtek egy, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Oroszországba hurcolt magyar férfival, aki több mint 80 éves korára már alig beszélt anyanyelvén, de esténként magyarul imádkozott. Ez a leírás arra enged utalni, hogy az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc vérbe fojtásában kulcsszerepet játszó cári csapatok - a közhiedelemmel/közdilemmával ellentétben - mégiscsak hurcoltak/hurcolhattak magukkal magyar foglyokat. Székely Gyula szemtanúként az 1917. februári
bolsevik puccs nyomán kirobbant oroszországi polgárháború egyes mozzanatairól, vörös katonák garázdálkodásairól, rablásokról, fosztogatásokról, a felborult rendről, a vörösek és a fehérek közötti összecsapásokról is szót ejt.

Sajtó alá rendezte bevezetővel, jegyzetekkel és névmagyarázóval ellátta Benkő Levente

Tulajdonságok:
terjedelem: 344 oldal
borító: keménytáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román