Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. január 19. kedd
Boldog névnapot Sára, Márió nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Az örmény nép tragédiája az I. világháborúban - 100 éve történt az örmény...
Czézár Nikolett - Kovács Bálint - Őze Sándor - Az örmény nép tragédiája az I. világháborúban - 100 éve történt az örmény...
Czézár Nikolett - Kovács Bálint - Őze Sándor
Az örmény nép tragédiája az I. világháborúban - 100 éve történt az örmény...

kiadó: Magyar Napló - Írott Szó Alapítvány
cikkszám: 11202037
ISBN: 9786155465826
megjelenés: 2019-07-03
Utolsó darab!
Ár: 4500 Ft
webes rendelés esetén: 4050 Ft
 
Leírás:
Az örmények ellen elkövetett népirtás az Oszmán Birodalom meghatározó eseménye volt a birodalom felbomlásának utolsó stádiumában. Az örmény tartományok "leghűségesebb" alattvalói hiába voltak évszázadokon át önálló etnikai-vallási közösségként alárendelve az Oszmán Birodalomnak, a hatóságok, a török politikai elitek - beleértve az ifjútörököket is - egyre inkább idegeneknek tekintették az örményeket. Hűtlen, felforgató, "szeparatista" elemként kezelték őket, akik veszélyt jelentenek a birodalom egységére.
Az örmények szenvedéseit a kezdetektől fogva külpolitikai gyöngeség kísérte. A világ java része az örmények lemészárlásáról és az örmény keresztény kultúra megsemmisítéséről alig kívánt tudomást szerezni.
Magyarország az eseményekkel két oldalról is kapcsolatba került. Részben politikailag (az Osztrák-Magyar Monarchia tagjaként a Német Birodalommal, Bulgáriával és az Oszmán Birodalommal együtt az I. világháborúban a Központi Hatalmakkal harcolt), részben pedig a Magyarországra érkező örmény menekültek miatt.
Az egyébként tudományosan igazolt tények körüli kérdések az intellektuális és politikai közéletet máig megosztják, amelynek alapja az Oszmán Birodalom örökösének, Törökországnak a népirtást máig tagadó álláspontja.
A háborús időszakból és az 1920-as évekből fennmaradt dokumentumok és a bizonyítékok tömkelege ellenére az örmények ellen elkövetett népirtás emléke idővel elhalványult. A menekülteket megfosztották a jóvátétel jogától és szóba sem került a kompenzáció vagy a rehabilitáció.
A korabeli fényképekkel és dokumentumokkal gazdagon illusztrált album az Országos Széchényi Könyvtárban 2015-ben, az örmény népirtás 100. évfordulója alkalmából megrendezett kiállítás nyomán mutatja be a Törökországban élt örménységet ért tragédia valóságát. A népirtás részleteit neves magyar és külföldi történészek tanulmányai tárják az olvasó elé.

Tulajdonságok:
terjedelem: 192 oldal
borító: keménytáblás
nyelv: magyar-angol-örmény
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román