Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. október 21. csütörtök
Boldog névnapot Orsolya nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Szétriasztva - Beszélgetések a kilencvenegy éves Lükő Gáborral, ifjúkora...
Rostás Zoltán - Szétriasztva - Beszélgetések a kilencvenegy éves Lükő Gáborral, ifjúkora...
Rostás Zoltán
Szétriasztva - Beszélgetések a kilencvenegy éves Lükő Gáborral, ifjúkora...

kiadó: Pont
cikkszám: 11204640
ISBN: 9786155500640
megjelenés: 2019-12-16
Készleten
Ár: 3255 Ft
webes rendelés esetén: 2930 Ft
 
Leírás:
Az 1930-as években Bukarestben világszínvonalú szociológiai és népismereti képzés folyt Dimitrie Gusti professzor intézetében. A fiatal Lükő Gábor tehát Bukarestbe utazott, megtanult románul, és ott folytatott néprajzi tanulmányokat.
És ha magyarázatot keresünk arra, hogy miért tájékozódott az ifjú Lükő Gábor a Dimitrie Gusti nevével fémjelzett bukaresti szociológiai iskola felé, arra Gusti 1909-ben, angol nyelven publikált művének már csupán a címe is jelzést ad: A társadalomtudományok, a szociológia, a politika és az etika a maguk egységes összefüggésében. Bevezető megjegyzések egy rendszerhez.
Gusti és iskolája célja nemcsak a falu megismerése volt, hanem egyúttal a szociológusnevelés, sőt általában a fiatalok szociális érzékenységének fokozása.
Máig érvényes a száz évvel ezelőtti sugallat: "Az önismeret tehát a társadalomépítő akarat eszköze".

Rostás Zoltán (1946) az elődöt látja, és keresi Lükő Gáborban (1909-2001). Az interjút készítő szociológus évtizedeken át szerkesztő (a bukaresti A HÉT c. hetilapnál), majd a Bukaresti Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára, az ő javaslatára a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem társadalomtudományi intézetet hozott létre, amelyet tanszékvezetőként, majd dékánként vezetett, és ahol most is tanít... Rostás Zoltán a Szociológiai Doktori Iskolát vezető tanács tagjaként is ráhatással van a legifjabb romániai magyar tudósnemzedékek szemléletének, módszereinek alakulására.

Tulajdonságok:
terjedelem: 145 oldal
borító: puhatáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román