Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. január 19. kedd
Boldog névnapot Sára, Márió nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Kagylókürt 72.
Kagylókürt 72.

Kagylókürt 72.

kiadó:
cikkszám: 11204879
ISBN: 2001210956369
megjelenés: 2020-01-21
Készleten
Ár: 2500 Ft
webes rendelés esetén: 2250 Ft
 
Leírás:
Nap, víz, homok, fény, inga, ütő, zseb, kar, fali, kakukkos, zenélő, asztali, kvarc, atom, rádiószignál, elektromos, virág - furcsa szavak, amik akkor nyerik el közös értelmüket, hogyha melléjük illesztünk egy kifejezést: óra.
Az óra az időmérés eszköze, közhasználatú eszköz, ami észrevétlenül része a mindennapjainknak, közben pedig az emberiség egyik legmagasabb absztrakciós eredménye, mert az óra az idő szimbóluma. Ha megragadom a karórámat, azzal még nem sikerült magát az időt is megragadnom, de valami mégis történik. Mintha a markunkba kaparinthatnánk a reményt a mulandóság legyőzésére. Az óra figyelmeztet az idő múlására, eltelésére, és ezzel megrendítő erejű eszköz, ugyanakkor biztat azzal, hogy ha felhúzzuk óránkat, azzal időt nyerünk. Angliai Erzsébet utolsó szavai ezek voltak: Minden vagyonomat egyetlen pillanatért! - de ajánlata nem talált meghallgatásra. Talán a legfurcsább szerzet a kakukkos óra, amiről gondolhatnánk, idilli időmérő szerkezet, hacsak nem idézzük emlékezetünkbe, hogy a kakukk a közhiedelem szerint az ember hátralévő éveinek számát jelenti szavával... s ekkor máris az elmúlás rettenete vegyül az idilli képbe.
Mindemellett az időmérés kozmikus feladat, amire éppen a planéták kínálnak kiváló lehetőséget: a Nap és a Hold mozgása, a csillagok pályája, a Föld forgása megannyi tényező, ami időérzékünket meghatározza. Ha kimondom: egy év - mindannyian nagyjából ugyanarra az időegységre gondolunk, de ha mondjuk a Jupiter bolygón élnénk (ahol az év majd 12 földi esztendőnek felel meg), egészen más fogalmunk volna erről az időszakaszról.
Az órák körkörös alakja - például a napóra íves skálája, a karóra, vagy az óraszámlap esetében - a kozmikus rendszert idézi meg, a mutatók mozgása pedig az egyetemes mozgást, forgást, keringést idézi. Stonehenge is körkörös... Az igazi misztérium a négyszögletes karóra, ami valójában nem más, mint a kör négyszögesítése, azaz a négyzet által szimbolizált tér és a kör jelezte idő egyesítése, misztikus legyőzése.
Persze a középpont is megvan, a tengely, a világtengely, ami körül minden forog. E tengely körül forognak az évszakok is: tavasz, ősz, tél... Éljünk a megfordítás nagy elvével, és olvassuk fordított sorrendben az évszakok fenti megnevezéseit, úgy, hogy az sz-betűket eredeti sorrendjükben hagyjuk: lét sző szavat... Lírai misztika, egybefolyik itt a tér és az idő, a gondolat és a tapasztalat, s lehet, a sorrendből kimaradt nyár tüzére van szükség ahhoz, hogy az élet titkos szavait, amiket az idő rejt magában, kimondhassuk.
A nyugati ember számára az idő objektíve létező tényező, rajtunk kívül álló, mérhető, lineáris jelenség, és mindig ott van benne-körötte a rettenet, mert aki elvesztette örökkévalóság-tudatát, annak az idő végső soron az elmúlást idézi meg.
Ezzel szemben Ryszard Kapuscinski A Nap árnyéka (2001) című művében ezt írja: "Az afrikaiak másképp érzékelik az időt. Számukra ez sokkal lazább koncepció, nyíltabb, sőt rugalmas és szubjektív tényező. Ott az ember befolyásolja az időt, annak alakulását, folyását, ritmusát... az idő az ember cselekedeteinek következménye, s elenyészik, hogyha nem szentelünk neki figyelmet."
Az idővel kapcsolatos aggodalmat már az egyiptomiak is ismerték, és igyekeztek eloszlatni azt. A British Museum 10.474-es számú papirusztekercse Amen-eh-Opet tanítását tartalmazza a Kr. e. 7-6. századból: "Ne a holnapon bánkódva töltsd az éjszakát! Pirkadatkor ugyan milyen is az a másnap?"
És hiába kapaszkodnánk roppant drága, igazi meisterstück karóránkba, amely kétszeresen retrográd rendszerű, harmincegy napos járástartalékkal, háromkalendáriumos, szkeleton szerkezettel, ami ráadásul a hátoldalán nyitott, több komplikációs, ugró óraszámkijelzős, holdfázist mutató, 300 méterig vízálló, zafírüveges és antimagnetikus, kerámia lünettás, s aminek tokja 10% irídium 90% platina ötvözetű, számai gyöngyházból valók, a mutatók nyílhegy formájúak, s a kabochon-köves koronáján még az embléma is lézervésetű, nos, hiába kapaszkodunk belé, attól az idő még elmúlik.
A bölcsek úgy mondják, az idő mozgatja a világot, s bár az emberek mondják, múlik az idő, az Idő csak mosolyog, és azt mondja: múlnak az emberek... Ezzel szemben Longfellow állítja: "Mi az idő? Árnyék a napórán, az óra ütése, vagy a homok lepergése? A nappal s az éjszaka, nyár és tél? Hónapok, évek, századok? Egyik sem, ezek csak külsődleges, mellékes jelek az idő mérésére, nem maga az idő. Az idő nem más, mint a lélek élete." Legyen ez soha el nem múló, örök és boldog, végtelen jelenidő.
Rácz Géza

Tulajdonságok:
terjedelem: 170 oldal
borító: puhatáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román