Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2022. május 24. kedd
Boldog névnapot Eszter, Eliza nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Indiánok a Duna partján - Baktay Ervin indián könyve
Baktay Ervin - Főzy Vilma - Kelényi Béla (szerk.) - Indiánok a Duna partján - Baktay Ervin indián könyve
Baktay Ervin - Főzy Vilma - Kelényi Béla (szerk.)
Indiánok a Duna partján - Baktay Ervin indián könyve

kiadó: Szépművészeti M. - Hopp Ferenc Ázsiai Műv. Múzeum
cikkszám: 11204946
ISBN: 9786158139618
megjelenés: 2019-12-28
Készleten
Ár: 5200 Ft
 
Leírás:
Az Indiánok a Duna partján. Baktay Ervin indián könyve című kötet a Hopp Múzeum egykori munkatársa, Baktay Ervin által 1931-ben alapított indián törzs életét jeleníti meg.
Baktay Ervin gyerekkorától fogva rajongott az indiánokért. Ez megmutatkozott már gyermekkori olvasmányaiban, játékaiban, élményeiben (Buffalo Bill budapesti előadása) és a kamaszkorában rögtönzött, nagyszabású színházi előadásaiban is, hogy azután felnőttkorában felelevenítse és valóságossá tegye gyerekkori ideáljait. 1924-ben művész barátai társaságával megalapítja a képzeletbeli vadnyugati várost, Loaferstownt, 1931-ben, Zebegényben pedig a dunai indiánok Törzsét. Azontúl minden évben valamelyik kis dunai szigeten töltik a nyarat. A halálosan komolyan vett játék vezetője természetesen Baktay volt: a Városban mint Bucktye Sheriff, a Törzsben mint Heverő Bölény Nagyfőnök.
Az "örök időkre" megalapított Városnak és Törzsnek állít emléket a történetüket feldolgozó tanulmánykötet. Ebben a korszak európai indiánmozgalmainak bemutatása mellett megjelenik Baktay, valamint az egykori Hollósy-iskolához tartozó művész barátok személyes háttere is. Külön elemzést kap a Törzs tárgykultúrája és mindennapi élete, valamint Huzella Pál festőművésznek a Törzs tagjairól készített egyedülálló karikatúrái és festményei. Ugyancsak külön tanulmányok elemzik a korszak "valódi" indiánok által írt legfontosabb műveinek - az utóbbi időszakban felszínre került adatok nyomán - igencsak ellentmondásosan megközelíthető hátterét.
A hagyományokhoz híven az Írók Boltjában tartott kötetbemutatóval összekötött beszélgetésen megpróbáljuk körbejárni az európai körülmények között is elsők között megalapított indián törzs történetét.

Tulajdonságok:
terjedelem: 296 oldal
borító: puhatáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román