Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. július 15. szerda
Boldog névnapot Henrik, Roland nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
Európa árnyékában - Két hidegháború és harmincévnyi utazás Románián innen és túl
Kaplan, Robert D. - Európa árnyékában - Két hidegháború és harmincévnyi utazás Románián innen és túl
Kaplan, Robert D.
Európa árnyékában - Két hidegháború és harmincévnyi utazás Románián innen és túl

kiadó: Gondolat
cikkszám: 11205862
ISBN: 9789636939519
megjelenés: 2020-05-21
készlet: Raktáron
Ár: 3500 Ft
webes rendelés esetén: 3150 Ft
 
Leírás:
Európa geopolitikai helyzete teljesen átalakult. A hidegháború során, 1973-ban és 1981-ben tett két látogatásom közt folyamatosan fönnállt a két tömb, a "szabad világ" és a kommunista blokk uralma: az előzőt az Egyesült Államok által nyújtott biztonsági ernyő védelmezte, míg a másodikat a Szovjetunió pajzsa. Pilsudski – szükség által diktált – Intermarium-terve akkoriban teljesen feledésbe merült, manapság azonban újra időszerűvé vált, különösen miután Oroszország a posztkommunista káoszból kievickélve egyre fenyegetőbb neo-autoritárius rendszerre váltott, Németország pedig gazdasági hegemóniára tett szert a régióban. Az Egyesült Államok ezenközben némileg kevésbé fontos szerepet játszik Európában, mint korábban, a hidegháború idején, részben azért, mert figyelmét elvonják a közel-keleti és a csendes-óceáni válságövezetek. (...)
A földrajz... mint mindenkor, ma is nyomasztóan meghatározó. Hadd ismételjem el: A Varsói Szerződés hiába halott, Oroszország továbbra is nagy, illiberális, ráadásul szomszédos hatalom. Ukrajna létfontosságú Oroszország számára, Romániának és Moldovának pedig együtt hosszabb a közös határa Ukrajnával, mint Lengyelországnak, ráadásul Románia a Fekete-tenger és a Földközi-tenger közt éppen útban fekszik – ha invázióról lenne szó.

Tulajdonságok:
terjedelem: 317 oldal
borító: puhatáblás
fordította: Magyar László András
sorozat: Oikumené Könyvek
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román