Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. október 19. hétfő
Boldog névnapot Nándor nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
Háló 3. - Egyházvezetők 2. (Dokumentumok és tanulmányok a Magyarországi Evangélikus Egyház...)
Nagy Gyula - Harmati Béla - Háló 3. - Egyházvezetők 2. (Dokumentumok és tanulmányok a Magyarországi Evangélikus Egyház...)
Nagy Gyula - Harmati Béla
Háló 3. - Egyházvezetők 2. (Dokumentumok és tanulmányok a Magyarországi Evangélikus Egyház...)

kiadó: Luther
cikkszám: 11207274
ISBN: 9789633801819
megjelenés: 2020-09-17
készlet: Raktáron
Ár: 4990 Ft
webes rendelés esetén: 4491 Ft
 
Leírás:
A Magyarországi Evangélikus Egyház tényfeltáró munkája, benne a Háló kötetek megjelentetésével nem azért folyik, hogy embereket megbélyegezzen, őket bűnösnek kiáltsa ki, másokat pedig makulátlannak és tisztának minősítsen. Mindnyájunknak szól az apostoli intés: "Aki tehát azt gondolja, hogy áll, vigyázzon, hogy el ne essék."
(1Kor 10,12)

Szoktak "a későn születés kegyelméről" beszélni, vagyis hogy valaki hálaadással nyugtázhatja, hogy nem olyan történelmi korban él, amikor könnyű volt rossz döntéseket hozni. Nem szabad elfelejtenünk ugyanakkor azt sem, hogy Isten emberei - lelkészek, felügyelők, presbiterek - a demokráciában, a szabad vallásgyakorlat körülményei között is ki vannak téve kísértéseknek. Újra és újra kerülhetünk olyan helyzetekbe, amikor nehezen átlátható társadalmi és gazdasági körülmények között tisztességből kell vizsgáznunk. Ez azt is jelenti, hogy az evangélikus egyház tényfeltáró munkája korántsem csak a múltról szól, legalább annyira a jelenről és a jövőről is. Napról napra és mindnyájan szembesülünk gyarlóságunkkal, és vizsgáznunk kell tisztességből. Korántsem mindegy, hogy milyen eszközökkel kívánjuk az egyház vélt vagy valós érdekeit védeni.

Székely János erdélyi drámaíró írta a következőket: "A gyáva, aki elhányja a fegyvert, s futásra fogja - még nem békehős. A tehetetlen, aki képtelen ölelni - még nem tiszta életű. Sem az, akit az asszonyok lenéznek. Az ostoba, akiben nincs elég ravaszság, hogy rászedjen másokat, s uralkodjék vagy élősködjék rajtuk - tán ártatlan, de még nem igaz ember. A néma, aki nem dicsőíti az elnyomókat - még korántse bátor. Ki választja szét, mit miért teszünk? S mit mért nem?"
(Tiszták vallatása)

E sorok komolyan vétele megóvhat minket az önigazságtól és a mások fölött való felelőtlen ítélkezéstől. Érdemes ezért az adott kort megismernünk, amelyet fanyarul "történelmi félmúltnak" is nevezünk. A jézusi "ne féljetek" azt is jelenti, hogy senkinek - sem egyéneknek, sem az egyház közösségének - nem kell örökös rettegésben élnie, hanem gyógyító beszélgetések keretében megszabadulhatunk a múlt máig kísértő árnyaitól.

"Bekötözöm sebeidet, meggyógyítom zúzódásaidat - így szól az Úr."
(Jer 30,17)

Tulajdonságok:
terjedelem: 854 oldal
borító: keménytáblás
sorozat: Háló 3.
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román