Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. október 28. csütörtök
Boldog névnapot Simon, Szimonetta nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Napevő, Holdfaló - A volgai törökség hiedelemlényei
Dallos Edina - Napevő, Holdfaló - A volgai törökség hiedelemlényei
Dallos Edina
Napevő, Holdfaló - A volgai törökség hiedelemlényei

kiadó: Balassi
cikkszám: 11207469
ISBN: 9789634560678
megjelenés: 2020-09-30
Készleten
Ár: 3800 Ft
webes rendelés esetén: 3420 Ft
 
Leírás:
A Volga-vidék etnikai, néprajzi nyelvészeti, és vallástudományi szempontból is sokszínű régió. Együtt él itt évszázadok óta az iszlám és az orosz ortodoxia, a hozzájuk tartozó népi vallásossággal és néphittel, valamint számos, szintén nagy múltra visszatekintő - az itt élő finnugor és török nyelvű népekhez köthető - sajátos "pogány" képzet. A térség ugyanakkor kiemelt fontosságú a magyar őstörténet szempontjából is, nemcsak azért, mert itt feküdt az egykori Magna Hungaria, hanem mert a ma itt élő török nyelvű népek mindegyikének van valamilyen kötődése a magyar őstörténet egy-egy szálához.

A könyv három Volga-vidéki török nép, a csuvasok, kazanyi tatárok és baskírok hiedelemlényeit mutatja be. A csaknem kétszáz szócikk a korábbi szakirodalom feldolgozásán és a vallási szövegek elemzésén alapul, de helyet kap a megnevezések nyelvi hátterének bemutatása is. A második nagy fejezet szöveggyűjtemény, az első fejezet szócikkeihez nyújt tágabb kontextust, és sok olyan szöveget ad közre, melyek eddig magyar fordításban még nem jelentek meg. A hiedelemlényeket tartalmazó Mutató több mint ezertételes, tartalmazza a névváltozatokat és nyelvjárási adatokat is, emellett a kereszthivatkozások segítik a könyv használatát.

A kötet főként a néprajz, nyelvészet, turkológia és vallástörténet iránt érdeklődő szakemberek számára lehet fontos, de mellettük a téma iránt érdeklődő szélesebb közönség érdeklődésére is számíthat.

Tulajdonságok:
terjedelem: 460 oldal
borító: puhatáblás
sorozat: Magyar Őstörténeti Kiskönyvtár 33.
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román