Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. október 24. vasárnap
Boldog névnapot Salamon nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Jeremiás nyomában (Beszélgetések Komoróczy Gézával) - Tények és tanúk
Hargittai István - Jeremiás nyomában (Beszélgetések Komoróczy Gézával) - Tények és tanúk
Hargittai István
Jeremiás nyomában (Beszélgetések Komoróczy Gézával) - Tények és tanúk

kiadó: Magvető
cikkszám: 11209912
ISBN: 9789631435399
megjelenés: 2021-04-20
Utolsó darab!
Ár: 5999 Ft
webes rendelés esetén: 5399 Ft
 
Leírás:
"Szokás mondani, minden élettörténet egy regény. Azaz mindenkinek megvan a maga regénye, Komoróczy Gézáé egy korszakos, iskolateremtő tudós története. Nagyszabású életregénye reprezentatív szereplőkkel élesen látja és láttatja a valóságot, saját, páratlan személyiségének tapasztalatain keresztül idézi elénk a család és a tudomány történetét a nemzeti történelemről és emlékezetről, a személyes identitásról, judaisztikáról, zsidóságról vallott nézeteiről, s mindezt úgy, ahogy senki más nem tudja: egy kivételesen formátumos és kivételesen autonóm személyiség hitelével. Visszaemlékezése, beszélgetése a nála nem kevésbé jelentékeny tudóssal, Hargittai Istvánnal nem remélt ajándék egész Magyarország számára."
(Heisler András)

Hargittai István tudománytörténész, számos interjúkönyv készítője 2020 elején életútinterjúba kezdett Komoróczy Gézával. "Úgy terveztük, hogy keddenként és péntekenként találkozunk Géza Trefort-kerti dolgozójában, és ez négy alkalommal meg is valósult - emlékszik az első beszélgetésekre a könyvhöz írt előszavában Hargittai István. - Aztán beütött a koronavírus, és már nem tudtunk az egyetemen találkozni. Nálunk otthon folytattuk, de két alkalom után jöttek a kijárási korlátozások, és akkor következett az e-mail."

"Ez a könyv, s ezt mindjárt az első mondatomban le akarom szögezni: ez a könyv Hargittai István könyve - teszi hozzá saját előszavában Komoróczy Géza. - Benne ötlött fel a - mint mondta -»hosszabb« interjú ötlete, ő tette fel sorra a kérdéseket, ő alakította ki a könyv szerkezetét, rendezte el olykor divergáló válaszaimat, gyűjtötte a fényképeket, adott címet a kötetnek. Ezzel a megjegyzéssel nem a felelősséget akarom őrá hárítani, mert hát a válaszok az én szavaim. A válaszokon István gyengéd szerkesztői munkát végzett, de érdemben nem változtatta meg őket. Valódi interjút adunk az olvasó kezébe: kérdéseket és válaszokat."

A könyvet olvasva képet kapunk Komoróczy Géza felvidéki gyerekkoráról, a háború után az anyaországba visszatoloncolt család keserves éveiről, egyetemi tanulmányairól, keleti és nyugati utazásairól, szerteágazó érdeklődéséről és kapcsolatairól. Feltárja önazonossága merőben egyedülálló alakulását (református nemesi család sarja, aki zsidó identitású lesz egy jórészt antiszemita közegben), és a rendszerváltás utáni évtizedek politikai, kulturális és tudományos életéről is kíméletlen pontossággal mondja el véleményét.

Jeremiás nyomában - a könyvcím magyarázataként Komoróczy Gézát idézi Hargittai István: "Géza ezt mondja a prófétáról: »Nekem Jeremiás mindig is az igazi prófétai személyiségem volt, aki, ha lát egy falat, azonnal nekimegy. Én mindig ez szerettem volna lenni.« Az én olvasatomban a fal nem csak azt jelentette Géza számára, hogy ha van ott egy fal, annak neki kell menni. Azt is jelenthette, hogy hiába van ott a fal, azt semmibe kell venni."

Hargittai István kémikus, tudománytörténész Jeremiás nyomában. Beszélgetések Komoróczy Gézával című könyve a Tények és Tanúk sorozatban jelent meg.

Tulajdonságok:
terjedelem: 672 oldal
borító: keménytáblás
sorozat: Tények és Tanúk
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román