Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. június 18. péntek
Boldog névnapot Arnold, Levente nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Tragédia és filozófia - Párhuzamos történet
Heller Ágnes - Tragédia és filozófia - Párhuzamos történet
Heller Ágnes
Tragédia és filozófia - Párhuzamos történet

kiadó: Gondolat
cikkszám: 11210043
ISBN: 9789635561100
megjelenés: 2021-04-29
Készleten
Ár: 3000 Ft
webes rendelés esetén: 2700 Ft
 
Leírás:
"A filozófia és a tragédia egyaránt irodalmi műfajok. Mind a kettő karakterekkel (szereplőkkel) dolgozik. A filozófiában előforduló karaktereket kategóriáknak nevezik. A filozófusok a világ színpadán mint bábukat mozgatják szereplőiket, így alkotva meg történeteiket. A filozófia állandó szereplőkkel dolgozik: szubsztancia, igazság, ész, vélekedés, lélek, elv és hasonlók. Ezekkel a szereplőkkel játszanak a filozófusok a világszínpadon. Valamennyien saját világot teremtenek, többnyire ugyanazokkal a szereplőkkel, ám különböző változatokban. A világuk zárt világ, amelyben minden kapcsolódik mindenhez. Konzisztens világ, csakúgy, mint a tragédiáé. A befejezés itt is végleges. Igaz, egy következő filozófus, aki ugyanazokkal vagy hasonlló szereplőkkel más darabot játszat el, mindegyik végleges filozófiai rendszert elveti."

"Szókratész, az első filozófus lerombolta a tragédiát, az athéni szellem nagy ígéretét, s folytatja a rombolást. Ámde nincs filozófia a transzcendentális és az empirikus szembeállítása nélkül, miközben a transzcendentális szférát (az igazi világot, mint Nietzsche mondta) nem tapasztaljuk, hanem elgondoljuk - hogy mivel? A gondolkodás azon funkciójával, amit észnek nevezünk. S Nietzsche történetét végigkövetve, ha leromboljuk azt a másik, második világot, az elsőt is vele romboljuk le. Ez a filozófia vége.
Nem Husserl volt az első, aki megkongatta a vészharangot, ám ő volt az első filozófus, aki a szigorú tudomány nevében kért szót. Az érzés, hogy a filozófia végével, a tragédia végével s a történelem végével minden történet befejeződött, hogy halódó világunkkal minden meghal, s hogy maga az emberi világ a végéhez érkezett - lassan eluralkodott az abszolút szellem, azaz az európai kultúra tájain. Ahogy a színházat az abszurd dráma kerítette hatalmába, úgy jellemezte mindinkább a reménytelenség a nem csupán akadémiai filozófiát."

"A filozófia Derrida-féle dekonstrukciója maga is filozófia - (szerintem) az utolsó filozófia, terjedelmes istenhozzád ehhez az európai műfajhoz, amely közel két és fél ezer évvel ezelőtt egy kicsiny városban, Athénban született meg. Már nem tudunk újat mondani."

A Tragédia és filozófia a 2019-ben elhunyt Heller Ágnes kéziratban maradt utolsó munkája.

Tulajdonságok:
terjedelem: 304 oldal
borító: puhatáblás
fordította: Berényi Gábor
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román