Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. november 30. kedd
Boldog névnapot András, Andor nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Fénycsapda
Boda Edit - Fénycsapda
Boda Edit
Fénycsapda

kiadó: Tipp-Cult
cikkszám: 11210886
ISBN: 9789639781917
megjelenés: 2021-07-07
Készleten
Ár: 1890 Ft
webes rendelés esetén: 1701 Ft
 
Leírás:
Boda Edit "Fénycsapda" című verseskönyvével a tőle korábban már megszokott irányban halad tovább: erőteljesen expresszív, feszes formába öntött és sűrített, képi-gondolati egységet alkotó verseket olvashatunk tőle most is, melyek jobbára ellenállnak az analitikus megközelítésnek. Sokszor víziószerű, groteszk képek vezetésével jutunk egyre beljebb az egzisztenciális mélységek örvényébe. A szerző az átjárásokat kutatja: az animálisból a transzcendensbe, a fizikaiból a metafizikaiba. Ennek eszközei több esetben a tömör, szürrealista víziók, posztszimbolista képek.
A szerző bravúrosan bánik a (szó)képekkel, a szójátékokkal, miközben a halálhoz való előrefutás heideggeri léttapasztalatát fogalmazza újra egy-egy képben, képsorban.
Boda Edit nem épít válaszfalat élet és művészet közé. Maga helyett nem küldi "lírai én"-jét az arcvonalba, nem játszik - vagy ha igen, komolyan, teljes odaadással, mint a gyermek; nem kacérkodik sem élettel, sem művészettel. Tétovázás nélkül vállalja fel, hogy számot adjon mindenről, ami sorsa lett. Ezek a versek húsba maró őszinteséggel és ártatlansággal beszélik el újra és újra a történetünket: születéstől halálig. Kényszerítenek odafigyelni, odanézni. Mint a mesék hőse, aki a kiállt próbatételek után megérti az állatok, növények nyelvét, szenvedésben kifinomult érzékei feltárják előtte a lét mindenben megmutatkozó szüntelen ragyogását - és szüntelen gyászát.
Boda Edit versei megnyitják a fájdalom csatornáit, erőt adnak, hogy a tekintetnek ne kelljen elfordulnia. Versei rég nem hallott hangon szólnak hozzánk.

A kötet 81 darabot tartalmaz, kilencszer kilences, illetve 8 + 1-es tagolásban, a kilencedik egységet ugyanis maga a gerezdelést szolgáló versek, a "fémek" alkotják (Arany; Alumínium; Higany; Molibdén; Nikkel; Ólom; Réz; Rubídium; Vasérc), melyek bár - elsőre úgy tűnik - lazítani látszanak az anyag szövetén, valójában a folyamszerűséget fokozzák, a kötetet egyetlen hatalmas monológgá sodorják.

Tulajdonságok:
terjedelem: 107 oldal
borító: puhatáblás
sorozat: P'Art

felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román