Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2022. január 17. hétfő
Boldog névnapot Antal, Antónia nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

A jog létmódjai: normativitás - döntés - jogviszonyok és közhatalom
Szigeti Péter - A jog létmódjai: normativitás - döntés - jogviszonyok és közhatalom
Szigeti Péter
A jog létmódjai: normativitás - döntés - jogviszonyok és közhatalom

kiadó: Gondolat - SZE DF ÁJK
cikkszám: 11213754
ISBN: 9789635561797
megjelenés: 2022-01-13
Készleten
Ár: 5000 Ft
webes rendelés esetén: 4500 Ft
 
Leírás:
A jog társadalom- és jogelméletének kifejtése csak egy szintetikus jogfelfogás perspektívájában oldható meg. Bő négy évtized felhalmozott ismerete és a jogelmélet szeretete egyaránt erre ösztönöz. Ahogy már joghallgatóként, éppen szakdolgozatom írása közben (1978) Kelsent, Peschkát és a modern jogirodalmat tanulmányozva magamnak formuláztam: „Le théorie du droit est avant de tout”. És ha nem is mindenekelőtt, de egy életre szólóan az élen maradt ez az intencióm.

A jog társadalomontológiai megalapozásában támaszkodhattam egy általam sajátosan alkalmazott, a nem lineáris, komplex rendszerek dialektikus működési elveire (aktív adaptáció; szelekció; diszproporcionális okság; emergencia, jogfejlődés stb.). Ezzel vált megoldhatóvá a régi probléma: hogyan lehetséges egy önreferenciális – jogértelmi és műveleti zártságú alrendszer – összekapcsolódása a társadalmi-történelmi oldal felől érkező kihívásokkal, nyitottságával. Önmagára visszacsatoló, múlt felől determinált zártság/kiszámíthatóság és jövőre vonatkozó, előrecsatoló nyitottság együtthatásaként, éspedig a jogrend egészében. Voltaképpen másfél évszázada érlelődik – a filozófia, a komplexitáselméletek, a politikatudomány, a jog-összehasonlítás, a jogi antropológia, a jogszociológia és fejlődése következtében – egy társadalomtudományosodó jogtudomány módszereinek, vezérlőeszméinek kidolgozása, amelyre témám kifejtése közepette törekedtem. Itt következik, hogy milyen eredménnyel.
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román