Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2022. május 17. kedd
Boldog névnapot Paszkál nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Budapest építészete 2000-2020
Mizsei Anett - Palkó György - Budapest építészete 2000-2020
Mizsei Anett - Palkó György
Budapest építészete 2000-2020

kiadó: P-ARCH
cikkszám: 11214506
ISBN: 9786150136943
megjelenés: 2022-03-21
Készleten
Ár: 13500 Ft
webes rendelés esetén: 12150 Ft
 
Leírás:
Építészet és fotó, építészet és írás – Palkó György épületfotós és Mizsei Anett építész, szakíró arra vállalkozott, hogy könyvükben egyféle keresztmetszetét adják Budapest kortárs építészetének. Somogyi Krisztina (egyetemi docens, kurátor, szerkesztő, építettkörnyezet–kutató) és Kovács Dániel (művészettörténész, szakíró, kurátor) értő szemmel vezette a válogatási folyamatot, feltett lényegi kérdéseket és segítve a mintegy félszáz alkotás megválasztását és elemzését. Szerkesztői, írói és kurátori tapasztalataik nagyban támogatták a szerzők munkáját – a fotós és a szövegíró is első könyvét jegyzi jelen kötettel.

Somogyi Krisztina előszava vezeti fel a projekteket, másfelől a háttérben zajló munkára, illetve a város alakulásának húsz éves folyamatára is ablakot nyit. Tágabb kontextusba helyezi a bemutatott alkotásokat, de magát a könyvet is. Trendeken és divaton túl, az építészetet és Budapestet reprezentáló válogatás sokszínű, helyet kap benne az új mellett a régi is: foghíj, zöldmezős beruházások és iparterület rehabilitáció, átalakítás és újrahasznosítás – egy élő város megannyi sejtje. Bevezetőjében értő gondossággal adja az olvasó kezébe képek és szövegek együttesét, amit Sipos Balázs grafikus rendezett elegánsan szerkesztett kiadványba.

2000 és 2020 között ikonikus, a városképet alapjaiban új irányba fordító nagyberuházások és szerényen meghúzódó rejtett kincsek egyaránt születtek. Előbbieket mindenki ismeri, utóbbiakat kevesek fedeznek fel. De ahogyan a városban, úgy ebben a kötetben is megférnek egymás mellett: életünk részei, melyekre Palkó György fotóin keresztül talán kicsit más szemmel tekint majd az olvasó. Szó szerint és átvitt értelemben is új nézőpontok nyílnak az oldalakat forgatva.

Budapest legismertebb arca a historikus belváros, mára azonban mégis jóval több annál. A történeti magra rákapcsolódva ma is él, fejlődik, változik. Közelebbről megfigyelve korok, rétegek – s ezeken belül – unikális építészeti alkotások kaleidoszkópja tárul fel. Közösségi életterek, parkok váltakoznak privát, meghitt terekkel: a város használatának megannyi útja nyílik meg bennük. Palkó György képein ez a világ elevenedik meg: a szikár anyag, a tiszta építészeti alkotások mellett a város és lakóinak interakciói is megjelennek.

20 év nem kevés idő: az ezredforduló alkotásai mára beilleszkedtek a környezetükbe, az élet birtokba vette és helyenként formálta is őket. Be lehet–e mutatni ezt a négydimenziós, összetett, sokrétű világot képeken és szövegeken keresztül? A maga teljességében biztosan nem. Az építészeti alkotástöbb állóképek sorozatánál: gazdag, emlékeket és érzéseket kelt, amelynek lényege a személyes megtapasztalás. A kötet épp ezért csak kiindulópont, felhívás olvasójához: járjon nyitott szemmel, fedezze fel, miről mesél neki a ma építészete. Gondolkodjon együtt a szerzőkkel, miközben kialakítja magában saját Budapestjét.

Tulajdonságok:
terjedelem: 239 oldal
borító: keménytáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román