Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. január 23. szombat
Boldog névnapot Zelma, Rajmund nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Az ész álma - 33 esszé 2000-2007
Földényi F. László - Az ész álma - 33 esszé 2000-2007
Földényi F. László
Az ész álma - 33 esszé 2000-2007

kiadó: Kalligram
cikkszám: 11138214
ISBN: 9788081010514
megjelenés: 2008-01-01
Nincs készleten
Ár: 3500 Ft
webes rendelés esetén: 3150 Ft
 
Leírás:
Az Európa-szerte elismert esszéíró, Földényi ebben a kötetében a korszellemmel foglalkozik. A korszellem, mint kultúripar azt is integrálja, ami támadja őt. Sőt: mintha éppen azt részesítené előnyben, ami nem engedelmeskedik neki. Ahogyan manapság leginkább azok a művek számíthatnak arra, hogy bekerülnek a világ nagy múzeumaiba, amelyek nyíltan támadják a múzeum eszméjét, a korszellem is azt keresi, ami ellentétes vele. A kötet írásai jórészt megjelentek már németül, angolul, spanyolul és hollandul is.

"Ha a lélek és az ész kizárólag önmagára számíthat, akkor az embert ez éppúgy eltöltheti büszkeséggel és saját mindenhatóságának a tudatával, mint – baj esetén – kétségbeeséssel, vagy akár kínzó öngyűlölettel is."

"»S a sírt, hol nemzet sűlyed el, / Népek veszik körűl, / S az ember millióinak / Szemében gyászköny űl«… Az önsajnálat, mint negatív önelégültség. […] Az önsajnálatra azonban az idegenek nem kíváncsiak. A népek nemhogy nem sírnak, de többnyire tudomást sem vesznek – például a magyarok művészetéről. Ezt azonban […] nem a külföldiek érdektelenségével magyarázom. Inkább tünetnek látom, amely egy mélyebb problémára utal. Arra, hogy sorskérdéseinket ritkán tudtuk úgy megfogalmazni, hogy az ne csak számunkra, hanem egész Európa számára is érvényes legyen. A sorssal való birkózást többnyire csakis bennünket érintő különleges kihívásnak láttuk, s nem akartuk észrevenni benne az egyetemes, sőt kozmikus kihívást."

"Földényit […] rögeszmésen foglalkoztatja az emberben rejlő irracionális dimenzió."
Györffy Miklós, Kritika

[Földényi] "hallgat a csupán »ésszel« felfoghatatlan üzenetekre. Megérzi, hogy […] magába kell engedni a felfoghatatlant, nem szabad visszariadni annak idegenségétől, a káoszba való alámerülés az ára annak, hogy próbáljuk átvezetni rajta önmagunkat."
Sándor Iván, Élet és Irodalom

"Egyfelől lebírhatatlan, romantikus vonzódást érez minden iránt, ami egyedi, bizarr, ezoterikus, misztikus, sötét, nyirkos, perverz, melankolikus és egzaltált, másfelől ilyen irányú kutakodásainak eredményeit józan, kiegyensúlyozott, szellős, áttekinthető és jól formált mondatokban tárja könyveiben az olvasó elé."
Salamon János, Magyar Narancs

Tulajdonságok:

terjedelem: 440 oldal

borító: keményfedelű

sorozat: Földényi F. László művei
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román