Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. december 5. szombat
Boldog névnapot Vilma nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Ez volt Ausztria
Menasse, Robert - Ez volt Ausztria
Menasse, Robert
Ez volt Ausztria

kiadó: Kalligram
cikkszám: 11141660
ISBN: 9788081010798
megjelenés: 2008-01-01
Utolsó darab!
Ár: 2990 Ft
webes rendelés esetén: 2691 Ft
 
Leírás:
Lendületben a német irodalom - a Goethe Intézet kezdeményezése

Ausztria 2005-ben ünnepelte a köztársaság újraalapításának hatvanadik és függetlensége elnyerésének ötvenedik évfordulóját. Robert Menasse szerint ezzel véget is ért a Második Köztársaság története. A "társadalmi partnerség", amelyben minden fontos döntés a parlamenten kívül, az érdekszervezetek és a pártok alkudozása nyomán született meg, már a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján sem működött, és azóta az is kiderült, hogy az osztrák politikusok nem tudnak mit kezdeni a valódi demokráciával. Bár a rendszer megváltozott, a jellegzetes osztrák mentalitás ugyanaz maradt. Menasse részletesen bemutatja és elemzi ezt a gondolkodásmódot, amely még a Habsburg-monarchia eszményeiből ered, de rányomta bélyegét az 1918 után megalakult Első Köztársaság, a Dollfuß-féle ausztrofasiszta állam és a hitleri "Ostmark" társadalmára és politikai berendezkedésére is. Megtudhatjuk, hogyan működött ez az elhallgatásokon alapuló, jelképekben rejtőzködő "vagy-és-vagy" mentalitás a második világháború után újra függetlenné vált Ausztria irodalmában, "irodalmi üzemében", társadalmi nyilvánosságában és politikájában - és megtudhatjuk, hogy a Waldheim és később a Haider körüli viták hogyan járultak hozzá az osztrákok önmagukról alkotott képének további elhomályosulásához.
Robert Menasse könyve Ausztria utóbbi hatvan évének kudarcait meséli el egy megvesztegethetetlen honpolgár kíméletlenségével.

Robert Menasse (1954, Bécs) az egyik legjelentősebb osztrák esszéista, elismert regényíró.
Magyarul megjelent regényei:
A regény kora (JAK-Jelenkor, 1995)
Kiűzetés a pokolból (Ulpius-ház, 2008)

Tulajdonságok:
terjedelem: 383 oldal
borító: puhatáblás
fordította: Bonbitz Attila
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román