Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. augusztus 11. kedd
Boldog névnapot Zsuzsanna, Tiborc nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
Egyetlen dimenziónk a jelen - Szalay Lajos festő- és rajzolóművész levelezéséből
Szalay Lajos - Egyetlen dimenziónk a jelen - Szalay Lajos festő- és rajzolóművész levelezéséből
Szalay Lajos
Egyetlen dimenziónk a jelen - Szalay Lajos festő- és rajzolóművész levelezéséből

kiadó: Miskolci Galéria - L'Harmattan
cikkszám: 11147816
ISBN: 9789632361574
megjelenés: 2010-01-01
készlet: Raktáron
Ár: 3600 Ft
webes rendelés esetén: 3240 Ft
 
Leírás:
" A világ következő legnagyobb grafikusa valószínűleg egy magyar, akit Szalay Lajosnak hívnak.” Pablo Picasso, 1967. (Confirmado, Buenos Aires, June 1967.)

Szalay Lajos festő- és rajzolóművész, rajzoló-mester, a "rajztoll mágusa”, a "vonal virtuóza” az 1930-1980 közötti fél század nemzetközileg is számon tartott képzőművésze. Szalay magyar
emigráns művészként több országban élt és
dolgozott (Párizs 1946-47, Argentína 1948-59, New York 1960-88), tevékenysége és művei beépültek az adott ország képzőművészetébe anélkül, hogy önállóságát és magyar művészkénti autonomitását kényszerült volna bármikor is föladni.
Ismert illusztrátor volt Párizsban, maradandó hatással tanított rajzot Argentínában (az argentínai grafikát Szalay előtti és utáni korszakra osztják), kiemelten foglalkoztatott művésze volt a nyugati magyar emigrációnak. Önálló rajzkönyvei, nagyszámú illusztrációs sorozatai (Ómagyar Mária-siralom, Villon, Shakespeare, Cervantes, Csehov, Turgenyev, Dosztojevszkij, Tolsztoj, Franz Kafka, Szabó Lőrinc, József Attila, Illyés Gyula, Faludy György, Somlyó György stb.) ismertséget és elismertséget hoztak számára. Önálló rajzkönyvei sorából jelentős nemzetközi visszhangja miatt is kiemelkedő jelentőségű a Genezis (New York, 1966), a világ keletkezésének magas művészi színvonalú rajzi interpretációja.
A Szalay-rajz vallomás, lírai karakterű vizuális megnyilvánulás. Az érzések, kiélezett helyzetek és állapotok gazdag skáláján képesek az emberi létezés sokrétűségét föltárni. A lélek mélységeit, a rejtett szándékokat ugyanúgy, mint a burkolt, nehezen vagy alig kimondható félelmeket, a 20. század embert-gyötrő kataklizmáit.
A Szalay Lajos levelezéséből összeállított válogatás, a 238 db levél végigkíséri az alkotó élet- és művészi pályáját, könyvei, illusztráció-sorozatai megszületését, létrejöttüknek, művészi megformálásuknak a nehézségeit és a tervben rekedt műveiről, valamint végleges hazatelepedése körülményeiről is beszámolnak.
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román