Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. október 22. csütörtök
Boldog névnapot Előd nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
Alkonyút
Tamás Menyhért - Alkonyút
Tamás Menyhért
Alkonyút

kiadó: Éghajlat
cikkszám: 11150130
ISBN: 9789639862234
megjelenés: 2010-01-01
készlet: Nincs készleten
Ár: 1980 Ft
webes rendelés esetén: 1782 Ft
 
Leírás:
Az Alkonyút hetven számozott versébe jelzésszerűen belesűrítette Tamás Menyhért a maga teljes létélményének legfontosabb elemeit. A még gyermekkorában megtapasztalt "szórató szélbe szánt" bukovinai székelyek sorsát éppúgy megidézi, mint a legkülönfélébb emberi nyomorúságokat és örömöket. A számvetést végző költő a pusztulás tapasztalata közepette is erős. Nem adja meg magát, "hiszen elrendelései közt / kedvét keresi a szó". Gyönyörű képei mutatják meg az őszbe, elmúlásba forduló életidőt. Fájdalommal, de higgadt tárgyilagossággal és filozófiai érzékenységgel néz szembe a maga feladatát végző idővel. Bár szenvedője a romlásnak, ezer úton-módon akar tovább cselekedni. Szembenéz a pusztulással is, de a téltől is azt kívánja, hogy legyen "tiszta tél". Az időtől pedig azt, hogy a "velem-idő; vé- / ges végemig velem- / idő maradjon" .

A létezés értékének tanúsítása és szeretete nyilatkozik meg ezekben a versekben. Tamás Menyhért a létezés szépségét keresi saját bajainak sokasodása közben is. Tudja és megvallja, hogy életérdekű szolgálatában nem állhat meg, hiszen nem csak a maga gyötrelmét hordja, hanem "osztott énekekben" él. Emberi, közösségi felelősségtudat vezeti. Ezért vallhatja összegzőn a kötet zárósora: "lefelé is felfelé lépek!".

Görömbei András
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román