Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. június 16. szerda
Boldog névnapot Jusztin nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Csapdában - Tanulmányok a katolikus egyház történetéből 1945-1989
Bánkuti Gábor - Gyarmati György (szerk.) - Csapdában - Tanulmányok a katolikus egyház történetéből 1945-1989
Bánkuti Gábor - Gyarmati György (szerk.)
Csapdában - Tanulmányok a katolikus egyház történetéből 1945-1989

kiadó: L'Harmattan
cikkszám: 11150241
ISBN: 9789632362540
megjelenés: 2010-01-01
Utolsó darab!
Ár: 3800 Ft
webes rendelés esetén: 3420 Ft
 
Leírás:
Manapság is erősen megoszlanak a vélemények arról, hogy milyen volt a katolikus egyház helyzete Magyarországon az államszocializmus évtizedeiben. A kiindulópontjuk szerint is markánsan eltérő közelítések leginkább egymásnak feleselnek.

Ellenállás és/vagy megalkuvás?Ellehetetlenítés és/vagy rendszerbe kényszerítés? Hogyan maradt meg az egyház, ha az ateista ideológiai-politikai pártakarat - úgymond - halálra szánta? Milyen mértékben jelentett akadályt az egyház felszámolásában annak évezredes társadalom beágyazottsága? Az önmagát mindenhatónak gondoló kommunista pártegyeduralom mondott csődöt? Kezdettől több szálon futott az ellehetetlenítési törekvés, vagy - be nem vallható - időközbeni kudarcok miatt vált taktikusabbá, differenciáltabbá az egyház(ellenes) politika? Miért és hogyan változtatott módszerén a politikai rendőrség (ÁVH) - már az ötvenes évek közepén - midőn a feloszlatott magyar rendek egyikével hallgatólagos konkordátumot kötve - mintegy tudomásul vette annak kulisszák mögötti fennmaradását? Hogyan használta a magyar hírszerzés fedőszerveként az Állami Egyházügyi Hivatalt? Miként lett a magyar titkosszolgálatok egyik exponált római bázisa a Pápai Magyar Intézet? Számba vehetők-e egyáltalán az egyházi ügynökfoglalkoztatás - és a hálózati személyek tényleges működésének - formaváltozatai?

A kommunista rendszer-kelepcében - a Csapdában - valós dilemmák, választási kényszerek sora követte egymást majdhogynem naponta. Az egyéni sorsválasztások és a tradíciókhoz kötött intézményi reagálások nehézkedési erejének kusza egyvelege mellett Róma, Budapest és Moszkva - többnyire rejtőzködő - politikai kombinációi együttesen formálták a magyar katolikus egyház státusát, arculatát. A kötet tanulmányai ezeket a kérdéseket elsősorban a magyarországi pártállam és a magyar katolikus egyház közötti párviadal tükrében vizsgálják. Eközben tárul fel több olyan mozzanat arról a világpolitikai sakkjátszmáról is, amit a huszadik század második felében hidegháborúnak hívtak. De meg is állnak az írások a szakmai kompetencia határainál: azt már az olvasó gondolhatja tovább, hogy mi volt - adott esetben - a mártírium hozadéka, és mi volt a túlélés ára. Egy dolog talán kiderül a kötet végére érve: e tárgykörben is tarthatatlanok az egydimenziós közelítésű „egyedül igaz” válaszok.
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román