Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. január 17. vasárnap
Boldog névnapot Antal, Antónia nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

A pénz története Babilóniában a pénzverés előtt és után
Vargyas Péter - A pénz története Babilóniában a pénzverés előtt és után
Vargyas Péter
A pénz története Babilóniában a pénzverés előtt és után

kiadó: L'Harmattan - PTE Ókortörténeti tanszék
cikkszám: 11151832
ISBN: 9789632362991
megjelenés: 2010-01-01
Nincs készleten
Ár: 3500 Ft
webes rendelés esetén: 3150 Ft
 
Leírás:
A Pécsi Tudományegyetem Ókortörténeti Tanszéke Ókor-Történet-Írás című sorozatának első kötetét tartja kezében az Olvasó. Ezennel útjára bocsájtott sorozatunk célja, hogy az utóbbi évtizedek kutatásai nyomán egyre színpompásabb képben kirajzolódó antik világot közelebb hozzuk magyar nyelvű olvasóinkhoz. Mindenekelőtt olyan köteteket kívánunk közreadni benne, amelyek - a politikatörténet változásainak taglalása helyett - az ókori népek kultúrájára, gazdaság- és társadalomtörténetére, vallására vetnek új fényt.Sorozatunkat nem is kezdhettük volna méltóbban, mint Vargyas Péter akadémiai doktori disszertációjának a közreadásával. A közelmúltban tragikusan elhunyt nemzetközi hírű szerző gazdaságtörténeti kutatásai során az ókori Kelet egészét vetette vizsgálat alá. Első tanulmányaiban Ugarit társadalmának és kereskedelmi rendszerének a kérdéseit fejtegette, majd érdeklődése Babilónia ártörténete felé fordult. Kutatói pályájának utolsó éveiben főként az ókori Kelet pénzhasználata, pénztörténete, a keleti civilizációk gazdasági mentalitásának problémái foglalkoztatták.

E munkájában elsősorban az ókori Babilónia pénztörténetével foglalkozik, beágyazva teljes ókori Kelet gazdaság- és pénztörténetébe. A magyar és nemzetközi szakirodalomban egyaránt hiánypótló könyvet kézbe véve az Olvasó az ókori Babilónia nyerhet betekintést. A fejezetek izgalmas fordulatokkal mindenekelőtt arra a kérdésre keresik a választ, hogy volt-e, vagy nem pénz a pénzverés "megszületése" Mezopotámiában? Egyáltalán beszélhetünk-e pénzről az ókori keleti civilizációk körében?

Vargyas Péter (1950-2009) a Pécsi Tudományegyetem Ókortörténeti tanszékének vezető egyetemi tanára, a magyarországi asszíriológia első és mindezidáig egyedüli akadémiai doktora.Tudományos pályája elején az MTA Keleti Gyűjteményében dolgozott (1975-1992),majd részt vett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészkarának megalapításában, ahol dékánhelyettes volt (1992-1997). A Pécsi Tudományegyetemen 1990 óta tanított, először fél-, majd teljes állásban (1992-2009). Az ékírásos civilizációk specialistájaként érdeklődésének középpontjában elsősorban társadalom- és gazdaságtörténeti kérdések álltak. Kutatásait és oktató munkáját több mint öt évig különböző külföldi egyetemeken végezte (Heidelberg, Liege, Stanford University [CA], Berkeley University [CA], Hebrew University [Jeruzsálem], Université Paris-Sorbonne). A babilóni árak történetéről tervezett sorozatának első kötete, A History of Babylonian Prices in the First Millenium BC Vol. 1. Prices of the Basic Commodities címmel, a Heidelberger Orientverlag kiadásában jelent meg.
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román