Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. november 30. hétfő
Boldog névnapot András, Andor nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

A vers ablakán kihajolva - Válogatott versek
Tőzsér Árpád - A vers ablakán kihajolva - Válogatott versek
Tőzsér Árpád
A vers ablakán kihajolva - Válogatott versek

kiadó: Palatinus
cikkszám: 11151850
ISBN: 9789632740812
megjelenés: 2010-01-01
Készleten
Ár: 3400 Ft
webes rendelés esetén: 3060 Ft
 
Leírás:
Tőzsér Árpád költői, kritikusi, szerkesztői pályáján működik egy akarat, keserves humorral kontrollált művészi-gondolkodói program, amely minden műnemben és műfajban arra irányul, hogy közös kulturális tudást és emlékezetet teremtsen és tartson életben mifelénk, ahol egyébként folytonossága csak a történelmi és politikai hiányoknak, kudarcoknak, amnéziáknak van. Ezt a nem létező, de nélkülözhetetlen közös tudást nevezi ő közép-európai szellemnek. Így vette birtokba szülőföldjét is, a Felvidéket, érezve, hogy az elkoptatott lózungokkal és mérőeszközökkel dolgozó nemzetiségi provincializmustól nem elég modern alkotóként elkülönbözni, radikálisabb lépést kell tennie: újraírni, tágasabb terek és idők összefüggéseibe helyezni a kor és a közeg tragédiáját, immár magasabb szinten betöltve a hűség státusát, átfogalmazni a kisebbség fogalmát. Tőzsér a Juvenalis-i szatíra legjobb mai művelője, a szerepversek virtuóza, aki irodalom és pokoljárás szerepeit a kínzatások legkifinomultabb szintjén ismeri. (Legendás hőse lett Mittel úr, ez az iróniával és öniróniával összeszőtt lehetetlen alak, aki mégis létezik: Mittel-Európa álompolgára.) Költészetét nyers és illúziótlan szembenézés jellemzi a testi romlandóság és a történelmi romlottság (azaz a magán-halál és a közösségi pusztulások) tényeivel, kíméletlenül kifigurázza mindazt, amit e tényekkel szemben a művészet valaha is állíthatott. Versei ugyanakkor filozofikusan és méltóságteljesen szólalnak meg, a gondolat becsületével, a szakmai erkölcs állhatatosságával.

Tőzsér Árpád 1935-ben született, Gömörpéterfalván, Kossuth-díjas. A vers ablakán kihajolva válogatás több évtized terméséből de a költő, szokása szerint, jónéhány sort (már nem először) átírt, kiegészített, javított. Hiszen a vers, ha valóban él, sohasem hagyja szerzőjét nyugodni.

Tulajdonságok:
terjedelem: 319 oldal
borító: keménytáblás


felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román