Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. január 23. szombat
Boldog névnapot Zelma, Rajmund nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

A szellem nemessége - Egy elfeledett eszmény
Riemen, Rob - A szellem nemessége - Egy elfeledett eszmény
Riemen, Rob
A szellem nemessége - Egy elfeledett eszmény

kiadó: Typotex
cikkszám: 11152742
ISBN: 9789632791579
megjelenés: 2010-01-01
Készleten
Ár: 2500 Ft
webes rendelés esetén: 2250 Ft
 
Leírás:
Thomas Mann egy életen át olvasta Goethét. Élete végéhez közeledve összegyűjtötte azokat az esszéket, melyeket mesterei, barátai, örök kortársai - Schopenhauer, Nietzsche, Tolsztoj, Fontane, Lessing, Cervantes, Freud és mindenekelőtt Goethe - könyveiről írt. Az így megjelent kötetnek a Szellem nemessége. A humanitás problémájának tizenhat megoldási kísérlete címet adta. 1945-öt írtak. Ritkán lehet könyvcímnek ennél szomorúbb csengése. A szellem nemességének fogalmáról azóta aligha hallhattunk, olvashattunk. Társadalmunkban e kifejezés idegen, az eszme pedig feledésbe merült.
A szerző azonban vette a bátorságot, hogy nemes szellemben cselekedjék, nemcsak e könyv megírásával hanem létrehozta a nemzetközi Nexus-hálózatot, mely előadásokkal, konferenciákkal újra feleleveníti a Nobility of spirit eszméjét.

A könyv szenvedélyes állásfoglalás egy olyan műveltségeszmény mellett, amely az életvitel minőségét fontosabbnak tartja a felhalmozott tudásnál. A szellem harca a felejtés ellen. Igényesen megírt esszéiben Rob Riemen, a kiváló holland gondolkodó a szellem átpolitizálása ellen emeli fel szavát, aminek a hátterében pontos érzékkel fedezi fel a nihilizmust.
Földényi F. László

Korunk sarkalatos problémáinak, erényeinek és bűneinek egyedülállóan elegáns, tudós és ügyes megfogalmazása.
Ivan Klíma

Rob Riemen esszéi mély és szilárd meggyőződésből fakadnak, akár a víz az artézi kút mélyéről; szerintem elsősorban ezért hatnak olyan frissnek és jelentősnek.
Adam Zagajewski

A szerző kiterjedt kulturális tájékozottsága, a liberális eszmények iránti rendíthetetlen elkötelezettsége és élénk stílusa teszi esszéit felbecsülhetetlen útjelzővé, amely segít eligazodnunk világunk nagy politikai és kulturális problémái között és ideológiai zűrzavarában.
Mario Vargas Llosa

Rob Riemen ritka, hiánypótló könyvet írt, amelyet nem azért élvezünk, mert feltétlenül egyetértünk vele, sokkal inkább eszmék iránti elkötelezettsége és a képzelőerő szenvedélyes szeretete miatt. Műve időszerű emlékeztető arról, hogyan használhatjuk a gazdag fantáziával párosult tudást a világ és jómagunk kérdőre vonására, összekapcsolására és megváltoztatására.
Azar Nafisi

Rob Riemen A szellem nemessége c. esszégyűjteményében a civilizációt fenyegető erőkről elmélkedik, és ami talán még fontosabb, azokról az erőkről, amelyekre borzasztóan nagy szükség van a civilizáció életben tartásához.
Darrin M. McMahon, Wall Street Journal

Akár egyetért Riemen mélyen szántó, igényes és emelkedett fejtegetésével, akár nem, szavai sokáig visszhangoznak majd elméjében. Hosszú idő óta ez az első nem regényes mű, amely ekkora hatással volt ránk. Olvassák el.
The Elegant Variation (blog)

Tulajdonságok:
terjedelem: 180 oldal
borító: puhatáblás
fordította: Horváth Viktor
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román