Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. augusztus 4. kedd
Boldog névnapot Domonkos, Dominika nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
A portré tekintete
Nancy, Jean-Luc - A portré tekintete
Nancy, Jean-Luc
A portré tekintete

kiadó: Műcsarnok
cikkszám: 11153733
ISBN: 9789639506466
megjelenés: 2011-01-01
készlet: Nincs készleten
Ár: 1375 Ft
webes rendelés esetén: 1237 Ft
 
Leírás:
A portré tekintete egy klasszikus, örök műfaj, az arckép problémájának elméleti kérdéseit foglalja össze négy fejezetben. Az önálló portré kialakulását a reneszánsz korban felbukkanó új emberképpel, a modern individuum megjelenésével állítja összefüggésbe, amelynek manapság kiélesedő paradoxonjai a szerző állítása szerint már a műfaj/műtípus e korai korszakában pontosan megfigyelhetőek voltak. Az elméleti alapvetés után Nancy három fogalom mentén tárgyalja a portré általános művészetelméleti fogalmát, amelyek messze túlmutatnak az adott probléma horizontján: a portré "hasonlít", ezt a hasonlóságot azonban ő maga teremti meg, a portré "felidéz", de egy olyan múltat, ami soha nem volt jelen, és a portré "rám tekint", fizikai létén túl egy metafizikai, néha teológiai dimenzióval is rendelkezik.

Nancy nem a portré eredetét, vagy történetét kutatja, nem abból kívánja megérteni, hogy mi a portré (lényege). A portré - olyan kép, amely egy személyt önmagáért jelenít meg - tárgya az abszolút szubjektum, ennél fogva a probléma átalakul annak kérdezésévé, mit is jelent abszolútot festeni?

Jean-Luc Nancy (1940) francia filozófus, a European Graduate School politikai filozófia és médiaesztétika professzora. Klasszikus filozófiatörténeti szerzők (Descartes, Hegel, Kant) tanulmányozását követően jut el társadalomfilozófiai kérdések, kulturális jelenségek vizsgálatához. A pszichoanalitikus teóriák kritikai megközelítése mellett a metafizika heideggeri dekonstrukcióját követve születnek meg írásai, amelyek egy része kifejezetten a képpel, a filmmel, a kortárs művészettel, ill. a kommunikációval kapcsolatos.
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román