Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. január 23. szombat
Boldog névnapot Zelma, Rajmund nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Hajótöröttek könyve
Ortega y Gasset, José - Hajótöröttek könyve
Ortega y Gasset, José
Hajótöröttek könyve

kiadó: Nagyvilág
cikkszám: 11155658
ISBN: 9789639175136
megjelenés: 2002-01-01
Nincs készleten
Akciós ár: 500 Ft
Régi ár: 2200 Ft
 
Leírás:
José ​Ortega y Gasset (1883-1955) spanyol filozófus a XX. század egyik nagy gondolkodója.
A spanyol gondolkodó egyik fő célja hazájának filozófiai modernizálása, a modern polgári filozófia meghonosítása volt. Így korántsem véletlen, hogy Ortega kezdettől fogva a - szépírói hajlamához és képességéhez is közelebb álló - filozófiai esszé műfajához fordult, és később írt könyveinek nagy része is eredetileg napilapokban vagy folyóiratokban jelent meg.
Ortegának a XX. századi Spanyolország filozófiai és kulturális életére gyakorolt hatása szinte felmérhetetlen. Túlzás nélkül állítható, hogy Spanyolország filozófiai modernizálása, a filozófiai analfabetizmus felszámolása lényegileg azonos Ortega y Gasset munkásságával. Ez a modernizálás konzervativizmusba, arisztokratizmusba forduló polgári platformon valósult meg.
A Hajótöröttek könyve Ortega y Gasset esszéiből ad válogatást.
A spanyol filozófus értelmezésében az élet önmagában - és mindig - hajótörés.
„A hajótörés azonban nem vízbefulás. Amikor érzi a nyomorult ember, hogy alábukik a mélységben, kapálózni kezd, hogy felszínen maradjon. A kezeknek ez a kapálózó mozgása, amellyel az ember saját veszte ellen ágál, ez a kultúra: úszómozgás. Ha a kultúra nem több ennél, betölti feladatát, s az ember önnön mélysége fölé emelkedik."

Ortega y Gasset a század első felében nagy hatással volt Magyarország szellemi életére. Bölcseletének hatása Németh László esetében a legerősebb. A század második felében Magyarországon indexen volt. Nagy művét, A tömegek lázadását elrettentő példaként, meghamisítva idézték a marxista"filozófiai" munkák.
Itt az ideje, hogy Magyarországon újból felfedezzük ezt a nagy spanyol gondolkodót!

Tulajdonságok:
terjedelem: 243 oldal
borító: puhatáblás
fordította: Csejtei Dezső, Scholz László
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román