Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. július 30. péntek
Boldog névnapot Judit, Xénia nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

A szlávok és a jövő világa
Stúr, L'udovít - A szlávok és a jövő világa
Stúr, L'udovít
A szlávok és a jövő világa

kiadó: Kalligram
cikkszám: 11160457
ISBN: 9788081015731
megjelenés: 2012-01-01
Nincs készleten
Ár: 3400 Ft
webes rendelés esetén: 3060 Ft
 
Leírás:
Ľudovít Štúr (1815-1856) a szlovák történelem legkiemelkedőbb alakja, a szlovák irodalmi nyelv létrehozója, az első szlovák politikai újság alapító szerkesztője, a magyar országgyűlés első, szlovák érdekekért is felszólaló követe, az 1848-as szlovák politikai és katonai megmozdulások vezetője. 1851-ben ő írta meg A szlávok és a jövő világa címmel az első olyan politikai koncepciót, amely kész forgatókönyvet kínált a szlovák és a magyar nemzet különválásához.

Ha tehát meg akarjuk érteni azt a gondolkodásmódot, önképet, magyarságképet és közösségfelfogást, ami a 19. századi Magyarország szlovák anyanyelvű lakóit az önálló nemzeti lét felé, a magyaroktól való különválás gondolatához vezette, akkor Štúrhoz kell fordulnunk, sőt, nélküle nem érthetjük meg a mai szlovák politikai és közgondolkodás alapvető struktúráit, magyarságképének gyökereit sem.

Ehhez nyújt segítséget ez a kötet, melyben először olvashatók magyarul Štúr legfontosabb cikkei, beszédei, politikai röpiratai, egy bő válogatás kiterjedt levelezéséből, a kortársi visszaemlékezésekből, sőt az utókor értékelését is nyomon követhetjük. A kötet utószavát Rudolf Chmel, Štúr munkásságának egyik legjobb ismerője írta.

A jeles szlovák politikus, gondolkodó és nyelvész életművéhez számos adalékkal szolgál Demmel József A szlovák nemzet születése - Ľudovít Štúr és a szlovák társadalom a 19. századi Magyarországon című monográfiája, mely 2011-ben jelent meg a Kalligram Kiadónál.

Válogatta az előszót és a jegyzeteket írta Demmel József
A fordításokat az eredetivel egybevetette F. Kováts Piroska

Tulajdonságok:
terjedelem: 798 oldal
borító: keménytáblás
fordította: F. Kováts Piroska, Földes Zsuzsa, Görözdi Judit, Németh Ádám, Tóth Gergely
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román