Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. október 30. péntek
Boldog névnapot Alfonz nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
Göncz Árpád (politikai életrajz)
Kim, Dae Soon - Göncz Árpád (politikai életrajz)
Kim, Dae Soon
Göncz Árpád (politikai életrajz)

kiadó: Scolar
cikkszám: 11161524
ISBN: 9789632443485
megjelenés: 2012-01-01
készlet: Utolsó darab!
Ár: 3950 Ft
webes rendelés esetén: 3555 Ft
 
Leírás:
Göncz Árpád életútja, politikai nézeteinek fejlődése a magyar demokrácia születésének története is. A rendszerváltás utáni első köztársasági elnökről mind ez idáig nem jelent meg sem magyar, sem angol nyelvű életrajz. A kelet-közép-európai történelmet kiválóan ismerő dél-koreai professzor munkája e hiányt pótolja.

A kötet alapos tárgyi tudással, a témában való példátlan jártassággal és nem utolsósorban az idegen objektivitásával mutatja be Göncz Árpád életútját. Teszi ezt úgy, hogy a korszak történelmi, politikai és társadalmi problémáinak összefüggésében rajzolja meg e különleges életrajzot. Ismerteti, milyen fejlődésen mentek keresztül Göncz politikai nézetei, s ezek mennyiben határozták meg köztársasági elnöki munkásságát, fontosabb döntéseit.

...tíz esztendővel ezelőtt ruházta rám az Országgyűlés a Köztársaság elnökségének - a nép első szolgájának - tisztét... Az alkotmány pontosan megszabta a tisztség jellegét és betöltőjének feladatát: "A köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét, s őrködik az államszervezet demokratikus működése fölött."

Kifejez és őrködik. Ez nem hatalmi jogosítvány... Szolgálatának hitelét csak a szavai, azok meggyőző ereje, igazságtartalma támasztja alá. Ha e szavak az ország népének - a nép többségének: gazdagnak-szegénynek, tanultnak-tanulatlannak - vágyait, aggályait fejezik ki.

Ha igen, a Köztársaság elnöke akár az ország élő lelkiismerete, népének szószólója is lehet.

Aki ebben a minőségben magának a népnek felelős. Erkölcsi értelemben.

A békességszerzésre - nekem - egyetlen eszközöm volt: az emberi szó. Lehet, hogy tévedtem. Nem is egyszer. Lehet, hogy kimondtam, amit nem kellett volna. Lehet, hogy hallgattam, amikor szólnom kellett volna. De a csönd néha a szónál is messzebbre hangzik.

Négy kormánnyal dolgoztam együtt. Egyikükkel sem értettem mindenben egyet. De jó szándékukban nincs jogom és okom kételkedni... Eredményeikért elismeréssel tartozom mind a négynek. Az országnak meg tisztelettel jövőbe tekintő kitartásáért. S hálával hazánk valamennyi polgárának, határainkon túl élő magyar testvéreimnek erőt adó és iránymutató szeretetükért. Végezetül: hadd mondjam ki azt az egyetlen mondatot, amit Isten segítségével közösen végzett tízévi munkánk utolsó napján joggal és okkal mondhatok: KÖSZÖNÖM, MAGYARORSZÁG!

(Részlet Göncz Árpád elnöksége végén mondott beszédéből)

Tulajdonságok:
terjedelem: 304 oldal
borító: keménytáblás
fordította: Gebula Judit, dr. Volford Anita Adrienn
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román