Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. december 4. péntek
Boldog névnapot Borbála, Barbara nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

A könyvek hídja - Emlékfüzér a 100 éve született Scheiber Sándorról
Kertész Péter - A könyvek hídja - Emlékfüzér a 100 éve született Scheiber Sándorról
Kertész Péter
A könyvek hídja - Emlékfüzér a 100 éve született Scheiber Sándorról

kiadó: Wesley János Kiadó
cikkszám: 11167023
ISBN: 9786155048210
megjelenés: 2013-01-01
Készleten
Ár: 2000 Ft
webes rendelés esetén: 1800 Ft
 
Leírás:

Ha a 70. születésnap az öregkor nyitánya, nincs mit örülnöm neki. Bár-hasonló alkalommal-Édesapám azt vallotta: testben megöregedhetik, de a szíve fiatal marad. Őt különben is idéztem volna. Tőle tanultam a tudomány és a tudós tiszteletét. Édesanyámtól az irodalomért való lelkesedését. Mártírhalálát máig sem hevertem ki. Álmaimban gyakran látom. Ilyenkor bizonygatom neki, milyen jó fia vagyok, és hogy vittem valamire. Gyermek- és ifjúkoromat megkeserítette, hogy öcsémet jobban szerette. Ma már megértem, hozsen magamnál én is jobban szerettem őt és családom mindnégy tagját.
József Attila azt írja Curriculum vitae-jében, hogy ő nem volt zseni, csak árvagyerek. Hadd variáljam szavait: én nem vagyok nagy tudós, csak egyedül maradtam. Akik nálam különbek voltak, nem jöttek vissza, vagy elhagytak. Így egy tragikus korszakban magamnak kellett újjáépíteni a a rabbiképző Intézetet, tanítványokat oktatni, tudományt szervezni, szerkeszteni, korrigálni, levelezni. Mindez erőim legjavát vonta el a munkától.
Sokszori és csillogó csábítással szemben itthon maradtam. Marasztalt a magyar nyelv és irodalom szeretete. Marasztalt a hivatástudat, hogy a helyben található anyag feldolgozása az egyetemes zsidó tudomány érdeke. Ebből nőttek ki könyveim: a Feliratok, a Kódexmaradványok, a Folklór és a Geniza. És ami mág ezután következik, ha "Isten erőt ad szegény éneklőnek".
Hol végződik a mívesség és hol kezdődik a művészet? Hol végződik a mesterség és hol kezdődik a mester?   
Hogy mi marad meg munkásságomból, az utókor dünti el. Azt azonban már most tudom: A hebraicát és a judaicát bevittem a magyar tudomány diszcilínái közé; munkatársakat neveltem; zsidó érdeklődést ébresztettem a felnőttek és az ifjúság körében; megőrizem Főiskolánk hírnevét; tanítványaim katedrákon viszik tovább; Magyarországot és Budapestet megtartottam a zsidó szellemi élet centrumai között. "Ez az én munkám és nem is kevés."
Köszönöm mindannyiunknak, hogy ezt az évfordulót emlékezetessé kívánták tenni.
Scheiber Sádor, 1983. július 12.  Tulajdonságok:
terjedelem: 345 oldal
kötéstípus: puhakötés
megjegyzés: második kiadás

felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román