Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. december 4. péntek
Boldog névnapot Borbála, Barbara nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Bűn vagy bűnhődés - Vallomás egy traumáról és a terápiáról
Anoni Mara - Bűn vagy bűnhődés - Vallomás egy traumáról és a terápiáról
Anoni Mara
Bűn vagy bűnhődés - Vallomás egy traumáról és a terápiáról

kiadó: Noran Libro
cikkszám: 11167088
ISBN: 9786155274084
megjelenés: 2013-01-01
Készleten
Ár: 1800 Ft
webes rendelés esetén: 1620 Ft
 
Leírás:

Megrázó trauma és egy egész életet megváltoztató terápia története a Bűn vagy bűnhődés. Egy negyvenkét éves nő kíméletlenül őszinte vallomása ez, amelyben elmeséli, hogyan lett hatéves korában szexuális abúzus áldozata. A viszony - amely közte és az unokatestvére között éveken át tartott - titokban maradt a család előtt, a lány - később asszony - senkinek sem beszélt a traumáról.

"Éppen ez a legnehezebb az abúzusban: a hallgatás csapdája. Az ember elmulasztja az első pillanatot, amikor még lehetne szólni, lehetne panaszkodni, és utána már minden késő, cinkossá válik. Az abúzus által egy életre összeköti magát a lelkiismeret-furdalással, a szennyel, a selejtesség érzésével, és olyan szoros szálak fűzik az elkövetőhöz, hogy ebből sosem szabadul. Már nem is gondol rá, honnan jön az érzés, de bűnös lesz örökre, és nincs feloldozás."

Véletlenül jutott el pszichológushoz, ahová az ötéves lányát vitte, aki szorongani kezdett, és nem akart óvodába menni. Ám a pszichológusnő néhány beszélgetés után az anyának javasolt terápiát, amely négy és fél évig tartott. A terápia története egyben Anoni Mara életének történetét, a feloldozás keresését tárja elénk. Hosszú és fájdalmas út vezetett el odáig, hogy újra tudja építeni mindazt, amit a gyermekkori abúzus az életében lerombolt.

Ahogy a pszichológus és Anoni Mara rendszeres találkozásaiból, a múltbéli események, emlékek és álmok megfejtéséből összeáll a kép, és kezd alakot ölteni a megoldás, úgy érti meg az olvasó is, milyen hatással volt a trauma az asszony egész életére. Depresszió, szorongás, halálfélelem, hipochondria, fóbiák: ezek tették elviselhetetlenné a hallgatás, a titkolózás évtizedeit. Anoni Mara mindvégig bűnösnek érezte magát, és ez rányomta a bélyegét a szerelmi életére, a férfiakhoz fűződő viszonyára is.

"Gondolkodás nélkül vetettem bele magam az új kapcsolatba. Olyan volt nekem a szerelem, mint a fájdalomtól szenvedőnek a fájdalomcsillapító. Tudtam, idővel kimegy a hatása, de azt is tudtam, hogy e nélkül elveszett ember lennék. Éreznem kellett, hogy kellek valakinek, éreznem kellett a szoros ölelést, el kellett hinnem, hogy szerelmes vagyok, és az élet szép. Újra és újra, önként sétáltam bele ugyanabba a csapdába."

A fojtogatóan szoros családi kötelékek sem segítettek az abúzus feldolgozásában, sőt éppen ellenkezőleg. Az anyja érzelmileg magához láncolta a lányát, de a szexuális abúzusról sosem tudott beszélni vele. A szerzőnek a kiskorú lányai előtt is hallgatnia kell (az ő védelmükben választott írói álnevet), érzi viszont, hogy a múlt feldolgozásához kénytelen felidézni a történteket. Ezt lépésről-lépésre először a terápián teszi meg, majd a családja elé tárja az igazságot - most pedig itt, ebben a könyvben néz szembe a múltjával és a jövőjével.

Ha türelmes vagy, és empatikus emberrel találkozol, van kiút. Anoni Mara számára a pszichológusa mutatta meg, hogy a szorongások és rémálmok fogságából igenis ki lehet törni, ő a terápiától kapta azt az erőt, amit az olvasóknak a könyv elolvasása adhat meg.

"Remélem, hogy sokaknak - mert tudom, sokan vagyunk - segíthettem egy kicsit ezzel a vallomással. Szerettem volna megmutatni, hogyan rombol le egy gyermekkori trauma egy életet, és hogyan határozza meg az utána bekövetkező történéseket. Az újjáépítést csak akkor lehet megkezdeni, ha felmértük a károkat, és a rombolással szembe tudtunk nézni. Talán azt is megmutattam - és mintha kezdenék komolyan hinni benne -, hogy van kiút, és van jövő."

A könyv végén a pszichológusnő utószava, a gyakorló szakember szemszögéből írja le Anoni Mara újjászületésének történetét. S mivel sok szó esik páciens és terapeuta kapcsolatáról, a "másik fél" meghallgatása az olvasót nem csupán beavatja egy történetbe, de izgalmas tapasztalatokkal is gazdagítja.

"Bonyolult ügy a pszichológushoz való kötődés. Egyszerre édes és keserű, hiszen rettentően kiszolgáltatottá teszi az embert. Ugyanakkor ehhez fogható kapcsolat nincs több, egészen különleges és mély. Kár, hogy nem tarthat örökké. Erre kellett volna valami megoldást találni, Freud papa."

felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román