Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. július 28. szerda
Boldog névnapot Szabolcs nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Szent helyek, ünnepek, szent szövegek - Tanulmányok a romániai magyarság...
Pócs Éva (szerk.) - Szent helyek, ünnepek, szent szövegek - Tanulmányok a romániai magyarság...
Pócs Éva (szerk.)
Szent helyek, ünnepek, szent szövegek - Tanulmányok a romániai magyarság...

kiadó: L'Harmattan - PTE Néprajz-Kult. Antropológia T.
cikkszám: 11167751
ISBN: 9789632360188
megjelenés: 2012-01-01
Nincs készleten
Ár: 4600 Ft
webes rendelés esetén: 4140 Ft
 
Leírás:

A tanulmánykötet második összefoglalása a Pécsi Tudományegyetem Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszékén folyó vallási néprajzi kutatások eredményeinek. A Studia sorozat VIII. tagjaként megjelent első kötet még csak a gyimesi magyarság vallási életének, hiedelemvilágának és vallásos folklórjának feltárásáról számolt be. Időközben a vizsgálatok - melyekbe kolozsvári és budapesti kutatók is bekapcsolódtak - a moldvai magyarság néhány településére, valamint a Maros megyei Szőkefalván létrejött Máriakegyhelyre is kiterjedtek.
Az e terepeken végzett kutatások - és e kötet tanulmányai - három fő problematika köré szerveződnek. A hivatalos és a népi vallásosság kettősségének és kapcsolatainak tisztázása. E kérdéseket Peti Lehel a szőkefalvi kegyhelyen kialakult látomásjelenségek vizsgálatával, Győrfy Eszter az ugyanott tapasztalt csodák elemzésével, Kajári Gabriella pedig gyimesi imatársulatok vezetőiről írva közelítette meg. A vallási értékek szerepének megváltozása a modernizáció hatásai nyomán, a "hagyományos" és "modern" jelenségek egymás mellett élése. Csonka-Takács Eszter egy Gyimesből Budapestre költözött család példáját elemzi; Peti Lehel a Szőkefalvára látogató moldvai zarándokcsoportok látomáskultúráját vizsgálja; Kővári Réka és Rudasné Bajcsay Márta az egyházi népénekek, a vallásos énekkultúra változásait regisztrálja.
A római katolikus és ortodox vallás és kultúra érintkezésének, a magyar-román együttélésnek, kölcsönhatásoknak a kérdései, a nyelvi hatások és a nyelvvesztés folyamatai, a kétnyelvűség problémái. Balatonyi Judit a gyimesi "gyermeklakodalom" kapcsán vizsgálja a románok és magyarok egymással rivalizáló identitáskonstrukciós kísérleteit; Takács György a csíkszéki, kígyómarás elleni - magyarok kezén is románul használt - ráolvasók eredetkérdéseit boncolja; Iancu Laura pedig - sajátosan a moldvai magyarság vallásgyakorlásának viszonylatában -, a kétnyelvűség valamint a doktrinális és vernakuláris vallás kettősségének összefüggéseire világít rá.


 


Tulajdonságok:
terjedelem: 526 oldal
borító: keményfedelű
sorozat: Studia Ethnologica Hungarica
ÜKH 2013

felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román