Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. január 21. csütörtök
Boldog névnapot Ágnes nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Értelem és történelem
Fehér Márta - Zemplén Gábor - Binzberger Viktor - Értelem és történelem
Fehér Márta - Zemplén Gábor - Binzberger Viktor
Értelem és történelem

kiadó: L'Harmattan
cikkszám: 11167752
ISBN: 9789639683044
megjelenés: 2006-01-01
Utolsó darab!
Ár: 2200 Ft
webes rendelés esetén: 1980 Ft
 
Leírás:

"A kérdés, amelyet felvetek, meglehetősen paradox: vajon segíthet-e a társadalomtudomány egy olyan problémát megoldani, amelyet saját tevékenysége hozott felszínre a logikai hagyomány folyamatos támadásai közepette, és amely a Sokal-ügy kapcsán újra időszerűvé vált, nevezetesen a történelem felettinek tartott igazság történeti eredetének problémáját. Hogyan lehetséges, hogy egy történelembe illeszkedő történeti tevékenység, mint a tudományos tevékenység történelemtől független, transzhistorikus igazságokat hoz létre, melyeknek semmi közük sem a helyhez, sem az időhöz, vagyis egyetemesek és örök érvényűek?"


(Bourdieu: A tudomány tudománya és a reflexivitás, Gondolat, Budapest, 2005, 10-11.)


Mottónk Bourdieu 2000/2001-es tanévben a College de France-ban tartott bevezető előadásából arra a viszonyra kérdez rá, amely tanulmánykötetünk alapkérdése, és ami re a címben az értelem és történelem szavakkal utalunk. Ez a kell és a van, a normatív és deskriptív, az előírás és a leírás közötti viszony kérdése. Ez a kapcsolat a meg ismerés két aspektusát jelenti - jelen esetünkben a kultúránk kiemelt tudásformája, a tudományos ismeretek, a "tudás" filozófiai és történeti vizsgálatát. Ez a viszony problematikus és ugyanakkor alapvető jelentőségű napjainkban.Tulajdonságok:
terjedelem: 245 oldal
borító: puhafedelű
sorozat: Tudománytörténet és Tudományfilozófia

felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román