Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. november 30. hétfő
Boldog névnapot András, Andor nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Ember, sátán, messiás - A korai zsidóság eszmevilága és a kereszténység
Simon Róbertné Pesthy Monika - Ember, sátán, messiás - A korai zsidóság eszmevilága és a kereszténység
Simon Róbertné Pesthy Monika
Ember, sátán, messiás - A korai zsidóság eszmevilága és a kereszténység

kiadó: Corvina
cikkszám: 11168006
ISBN: 9789631361353
megjelenés: 2013-01-01
Nincs készleten
Ár: 3990 Ft
webes rendelés esetén: 3591 Ft
 
Leírás:

A zsidóság kb. i. e. 200-tól i. sz. 100-ig terjedő korszaka kulcsfontosságú mind a zsidó vallás további alakulása, mind a kereszténység létrejötte szempontjából. Az ószövetségi Izrael vallása átalakul, a megváltozott politikai és történeti helyzet hatására a korábbi elgondolások megkérdőjeleződnek és átértékelődnek, külső hatásra új eszmék jelennek meg, a zsidóságon belül különböző csoportok és irányzatok jönnek létre, melyek mind más és más módon próbálják az új helyzetet értelmezni. A kereszténység ebben a tarka átmeneti korban született meg, az Újszövetséget alkotó írások is ekkor íródtak, mondandójuk a korszak egyik különleges, a maga eredeti valójában máig is megfoghatatlan egyénisége, a Názáreti Jézus és az ő tanítása köré épül fel.
Mennyire határozta meg az éppen létrejövő kereszténységet az a közeg, amelyből kinőtt? A tarka sokszínűségből hogyan kristályosodott ki a későbbi keresztény tanítás? Hogyan kezd a kereszténység önállósulni, elszakadni eredeti közegétől? Mikor mondhatjuk, hogy új vallás született? Mennyire tapasztalható valami folyamatosság az Ószövetség és a kereszténység alapvető tanításai között? Mit is jelent az, hogy a korai zsidó irodalom hidat alkot az Ó- és Újszövetség között? És vajon mennyire igazak az olyan általánosan elterjedt sztereotípiák, mint: "Jézus az Ószövetségben megígért és a zsidók által várt messiás", "a Sátán már kezdettől fogva az Ellenség volt, aki bűnbe vitte Ádámot és Évát", "a paradicsomi történet az áteredő bűnről szól, mely aztán az emberiség egész további sorsát meghatározza", "a keresztény túlvilágkép az örök büntetéssel és jutalommal az Ószövetségre megy vissza", "a feltámadás gondolata is mélyen gyökerezik az Ószövetségben..."?
Könyvünk ezeket a kérdéséket igyekszik megvilágítani három nagy témán - az ember, a rossz, a Messiás témáján - keresztül.

Tulajdonságok:
terjedelem: 423 oldal
kötéstípus: puhakötés
sorozat: Keleti források
ÜKH 2013

felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román