Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. január 16. szombat
Boldog névnapot Gusztáv nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Zongorabillentyűk
Szirányi Gábor - Zongorabillentyűk
Szirányi Gábor
Zongorabillentyűk

kiadó: Retkes Attila Kult. Értékteremtő Kft.
cikkszám: 11168754
ISBN: 9789630865647
megjelenés: 2013-01-01
Készleten
Ár: 2500 Ft
webes rendelés esetén: 2250 Ft
 
Leírás:

Liszt Ferenc egész pályája során oly büszkén vállalt és hirdetett magyarságának - mintegy megkoronázásaként - a gyakorlatban is újabb bizonyságát adta élete utolsó évtizedeiben, amikor Weimar és Róma mellett Pestre helyezte otthonát, majd tekintélyével és személyes részvételével döntő szerepet vállalt a pesti Zeneakadémia magalapításában, és legfőképp fáradságot nem ismerő, lenyűgözően szuggesztív tanításával. Fiatalon szerzett zenei örökségét és óriássá teljesedett művészi mindentudását a tanítványok tucatjaival osztotta meg - akik aztán nagyvilág-szerte szórták e megterméknenyítő magokat. Ahogy Thomán István is tette - karöltve Erkel Ferenccel -, Zeneakadémiánk legnagyobb dicsőségére.


 


E tanulmányok szerzője, Szirányi Gábor a testvérem, akivel gyermekkorunkat zongorista Szüleink - a Dohnányi-tanítvány Édesapánk és Keéri-Szántó Imre-növendék Édesanyánk-, valamint a Nagyváradon zeneiskolát alapító egykori Thomán-, majd Bartók-tanítvány Nagymamánk révén, ugyanazok az erős zenei élmények határozták meg. De amíg én zongorista tanulmányaimmal talán jobban követtem a családi tradíciókat, Gáborban a zenei kvalitás, folyvást vetekedve remek íráskészségével, klarinétosként szólalt meg. Így hamar hivatássá érlelődő érdeklődése a Zeneakadémia Könyvtárához vezette, ahol évtizedeken át nemcsak eredetiben kutathatta zenei múltunk sokáig csak a polcokon megbúvó titkait, hanem folyamatos publikációival rendre a nagyérdemű elé is tárhatta felfedezéseit. Most is bízvást állíthatom, hogy Zongorabillentyűk tanulmányai, túl azok személyességén és forrásértékű történetiségükön, fontos adalékok az immár másfél százados zongorista-históriánk sajátos folyamatának pontosabb megismeréseihez. 


 


Szirányi János


 


Tulajdonságok:
terjedelem: 126 oldal
kötéstípus: keménykötés
sorozat: Gramofon Könyvek

felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román