Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. december 9. csütörtök
Boldog névnapot Natália nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Búcsú a parasztságtól II.
Bíró Friderika - Für Lajos - Búcsú a parasztságtól II.
Bíró Friderika - Für Lajos
Búcsú a parasztságtól II.

kiadó: Kairosz - Szabadtéri Néprajzi Múzeum
cikkszám: 11169060
ISBN: 9789636626334
megjelenés: 2013-01-01
Nincs készleten
Ár: 4400 Ft
webes rendelés esetén: 3960 Ft
 
Leírás:

Az 1970-es évek közepén kezdte Bíró Friderika és férje, Für Lajos gyűjteni azokat a magnós interjúkat, amelyeket idős falusi emberekkel készítettek az elsüllyedt parasztvilágról. A XX. század utolsó negyedében még elérhetők voltak azok a "szemtanúk", akik ismerték a régit s átélték, megszenvedték az erőszakos módon kikényszerített újat, a teljes váltást. A szerzőpáros ezért gondolta úgy, hogy az utolsó pillanatban készített interjúkban kérdéseikre választ kaphatnak, hiszen egyre inkább fogyott azoknak a száma, akik ezt a világot még megeleveníthették az utókor számára. "Az eltűnt időt" akarták valamiképp megragadni. És éppen azok lelkében, szemével és gondolkodásával, akik a nagy fordulat, a mezőgazdaság un. kollektivizálása, a téeszekbe kényszerítések szereplői és elszenvedői voltak.
Ezekben az években még beleláthattak a régi parasztcsaládok világába, szinte azonosulhattak az elbeszélő életével, sorsával. Ha megnyíltak az emberek, "ki lehetett beszélni" a nyomasztó múltat, a megaláztatásokat, a kulákvilág rémségeit, az internálótáborok szörnyűségeit. Azokban az időkben az őszinte beszédhez bátorság és merészség kellett, a válasz pedig az egymás iránti feltétlen bizalmon alapult. A "Búcsú a parasztságtól" első kötete (Történelmi esszé) és a második (Interjúk) a jobbágyság kialakulásától kezdődően helyezi el a XX. században lezajlott gyökeres agrárfordulatot. Így válnak közérthetővé a vallomásokban, visszaemlékezésekben rejlő néprajzi és történelmi értékek.
Bárth János  Tulajdonságok:
terjedelem: 720 oldal
borító: keményfedelű

felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román