Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. január 28. csütörtök
Boldog névnapot Károly, Karola nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Egy etnológus a metróban
Augé, Marc - Egy etnológus a metróban
Augé, Marc
Egy etnológus a metróban

kiadó: Műcsarnok
cikkszám: 11170612
ISBN: 9789639506619
megjelenés: 2013-01-01
Nincs készleten
Ár: 1300 Ft
webes rendelés esetén: 1170 Ft
 
Leírás:

Marc Augé e művében a párizsi földalatti rítusairól ír: a helyiek életének integráns részét képezik a metróvonalak, amelyek mentén hosszabb-rövidebb ideig éltek, dolgoztak - életük egyes szakaszait a metró színfalai szegélyezik.


A metrómegállók a párizsi emberek egyéni élettörténetéről mesélnek, másrészt gyakran a kollektív emlékezetet is mozgósítják, ahol az utazók helyváltoztatását szabályozó társadalmi kényszerek rituális mozgást eredményeznek. A közlekedési hálózaton nemcsak a különböző utazási lehetőségek realitása látszik, hanem a múlt lenyomata is: a metró emlékhely, nagyvárosi életünk átörökített alakzata.


A térképen mindenki megtalálhatja a különböző periódusok emlékezetét. A szerző a "közeli antropológiájának" létrehozója, így vizsgálódásai a párizsi metróban az általa kidolgozott etnofikciós gyakorlatok terepmunkájának tekinthetők. Augé hangsúlyozza: életútjának állomásai mintegy az általa művelt tudományszak fejlődésének útjelzőiként is értelmezhetők.


A metró elemzésében Augé olyan neves antropológusok meglátásaira támaszkodik, mint Marcel Mauss és Claude Lévi-Strauss, miközben a föld alatti világ néhány karakterisztikus szereplőjének - például a bliccelő és a koldus - profilját is érzékletesen megrajzolja. Augé könyve bédekkerként vagy itinerként használva nemcsak a jelenségekre irányítja rá az utazó-olvasó figyelmét, de egyfajta használati utasítást is ad a metró föld alatti és föld feletti társadalmához.


 


Tulajdonságok:
terjedelem: 63 oldal
borító: puhafedelű
fordította: Fáber Ágoston
sorozat: Elmegyakorlat 14.

felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román