Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. január 17. vasárnap
Boldog névnapot Antal, Antónia nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Csíksomlyói Székely Népfőiskola
Cseke Péter - Burus János - Csíksomlyói Székely Népfőiskola
Cseke Péter - Burus János
Csíksomlyói Székely Népfőiskola

kiadó: Hungarovox
cikkszám: 11170911
ISBN: 9786155351310
megjelenés: 2013-01-01
Nincs készleten
Ár: 1900 Ft
webes rendelés esetén: 1710 Ft
 
Leírás:
A bécsi döntés után Teleki Pál miniszterelnök fontosnak tartotta, hogy az 1935 óta működő KALOT-mozgalom vezetői (P. Kerkai Jenő, P. Nagy Töhötöm, Ugrin József) Észak-Erdélyben is indítsanak népfőiskolát. Választásuk - nem véletlenül - Csíksomlyóra esett. És a kegytemplom közelében 1941 telén már beindult az oktatás, igaz, még csak "kölcsönépületben".

Telekinek arra is volt gondja, hogy az igazgatói teendőkkel megbízott Magyar Ferenc tekintélyes erdélyi személyiséget nyerjen meg a népfőiskola ma is látható épületének a megtervezésére. Kós Károly szívesen felvállalta a munkát, és mindjárt kikötötte: az építkezési anyagokat helybeli vagy környékbeli vállalkozók fuvarozzák. Abban is megegyeztek, hogy a munkavezetést Ferencz S. Imre (1909-1967) csíkpálfalvi építőmesterre - Ferenczes István költő édesapjára - bízzák. Kós ajánlatára az igazgatónak sikerült az ügynek megnyernie Szervátiusz Jenőt, aki a fiával, Tiborral rövidesen leköltözött Somlyóra.

Szervátiusz a faragóművészetet oktatta, Molnár István, a népi táncművészetet, Muharay Elemér a népi színjátékok betanításában jeleskedett. A Molnár István által betanított - "páratlan európai sikernek" örvendő - táncköltemények szépségére akkor döbbentek rá a székely települések. Szervátiusz tanítványainak munkáit Olaszországban is megcsodálták. De legalább ennyire lényeges, hogy egyik tanítványa "festett Máriákkal népesítette be a csíki falusi templomokat". A pünkösdi búcsúk alkalmat nyújtottak a Muharay Elemér-rendezte szabadtéri játékok szervezésére, amelyek több száz szereplőt "mozgattak" 70-75 ezer néző gyönyörűségére.

Nem véletlen, hogy a népfőiskolát felkereste Móricz Zsigmond, Sinka István, Veres Péter. Móricz a "hagyd a politikát: építkezz" jeligéjének visszaigazolását fedezhette fel Csíksomlyón.

Cseke Péter


Tulajdonságok:

terjedelem: 134 oldal

borító: puhafedelű
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román